Incepand cu anul scolar 2005-2006, dupa finalizarea invatamantului obligatoriu de zece clase, liceenii pot parasi sistemul de invatamant sau isi pot continua studiile, potrivit Metodologiei privind continuarea studiilor dupa finalizarea invatamantului superior, afisata, ieri, pe site-ul MEC.

Conform acesteia, absolventii ciclului inferior isi pot continua studiile inscriindu-se in ciclul superior al liceului, iar absolventii scolilor de arte si meserii nu se pot inscrie in ciclul superior decat dupa ce urmeaza cursurile anului de completare si dupa ce-l promoveaza.

Media de admitere in ciclul superior al liceului se calculeaza ca medie aritmetica intre media claselor a IX-a si a X-a, la disciplinele din aria curriculara corespunzatoare specializarii, si media generala de absolvire a claselor a IX-a si a X-a.

In cazul in care pe ultimul loc se afla mai multi candidati cu aceeasi nota, departajarea se face, in primul rand, in functie de media ultimilor doi ani din invatamantul obligatoriu la disciplinele din aria curriculara la care se doreste continuarea studiilor, apoi in functie de media la principala disciplina de specialitate.

Admiterea se face de o comisie de inscriere in invatamantul postobligatoriu, special constituita la nivelul unitatii scolare.

Elevii care doresc ca din clasa a XI-a sa-si schimbe profilul trebuie sa promoveze examenele de diferente la disciplinele pe care nu le-au studiat in clasele a IX-a si a X-a si la cele pe care le-au studiat, dar ale caror programe difera cu cel putin 50% de cele de la specializarea la care solicita inscrierea.