Invidiati de toti pentru salariile mari, dar mai putin pentru conditiile de munca, minerii reprezinta categoria sociala la care, curios, a crescut cel mai mult productivitatea muncii.

Potrivit lui Nicolae Pienariu, directorul Exploatarii miniere Sotanga, judetul Dambovita, „in ultimii 15 ani, productivitatea muncii in minerit a crescut de aproape patru ori, in timp ce subventiile in valoare absoluta au fost reduse de 20 de ori“. „In mare, acestea ar fi cifrele pentru Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti.

Mai mult, in prezent, subventia primita din partea statului acopera in mare taxa pe valoarea adaugata platita de societate catre stat si celelalte taxe si impozite pentru salariati. La ora actuala, statul are numai de castigat din exploatarea carbunelui“, a mai declarat Nicolae Pienariu. Chiar daca pare putin hilar, statistica actuala le da dreptate minerilor.

Spre exemplu, la mina din localitatea Sotanga, inainte de 1989, erau 2400 de salariati, care produceau anual 360.000 tone de carbune. La finalul anului 2003, aici mai munceau 330 de persoane, iar productia anuala se ridica la 200.000 de tone. „Pentru a rezista din punct de vedere financiar, adica pentru a ne acoperi cheltuielile, avem nevoie de o productie lunara de 15.

000 de tone, pe care o vindem in totalitate Termocentralei Doicesti, aflata la cativa kilometri de noi“, sustine Nicolae Pienariu. Daca, la ora actuala, aceasta este in mare situatia in minerit, viitorul pentru unele mine se prezinta chiar roz.

Dupa cum se cunoaste, din anul 2007, subventia pentru carbune va fi anulata, astfel ca minerii vor trai precum actualele societati particulare, adica vor trebui sa aiba profit. Din pacate pentru cetateni, acest fapt nu este imbucurator. „O data cu anularea subventiei, va creste automat pretul carbunelui si al energiei.

Marea majoritate a energiei electrice este produsa inca pe combustibili solizi. Deci, pentru mineri, nu exista nici o problema, ci, mai degraba, pentru populatie. Iar un pret liber la carbune decat un pret impus, dupa cum functioneaza piata acum, s-ar putea sa avantajeze exploatarile miniere, nu sa le impiedice sa aiba un profit prea mare“, a adaugat Nicolae Pienariu.

Tinand cont de faptul ca, la ora actuala, subventia este in jur de 20% din valoarea vanzarilor de carbune catre termocentrale, s-ar putea ca, in 2007, anularea subventiei sa insemne automat o crestere a pretului energiei electrice cu cel putin 10 puncte procentuale.

Cu alte cuvinte, cei care astazi sunt impotriva acordarilor de subventii catre minerit, adica populatia, vor suporta chiar din buzunar majorarea pretului la energia electrica. O sansa pentru ca aceasta crestere sa fie mai mica ar fi acordarea subventiei pentru energia electrica, lucru ce se intampla in prezent in Germania, tara a Uniunii Europene.

Nu de alta, dar, daca intram in Uniunea Europeana, ar trebui automat sa preluam si „relele“ subventii ce sunt acordate la energia electrica in aceste tari.