Parchetul General a finalizat rechizitoriul in dosarul Mihailesti

Parchetul General a finalizat rechizitoriul in dosarul exploziei de la Mihailesti in urma careia si-au pierdut viata 16 persoane. Trei persoane vor fi trimise in judecata de catre procurori sub acuzatiile de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa.

Rechizitoriul a fost finalizat la peste trei luni de la explozia de la Mihailesti din cauza ca procurorii au solicitat Autoritatii Nationale pentru Control verificarea firmelor implicate in acest caz.

Controalele la firmele care produc, transporta sau comercializeaza substante periculoase au fost facute la cererea Parchetului General.

Autoritatea Nationala pentru Control a verificat aproximativ o mie de firme care au activitati legate de substantele periculoase.

Controlul a durat trei luni si principala concluzie a ministrului Ionel Blanculescu este ca legislatia nu se respecta. Din aceasta cauza Autoritatea Nationala pentru Control va reverifica anul viitor firmele controlate in ultimele trei luni.

Autoritatea Nationala pentru Control a inaintat Parchetului General si 12 sesizari penale.

In ciuda cifrelor prezentate ca rezultate pozitive de seful ANC, astfel de evenimente se pot repeta si in continuare.

Dosarul controalelor efectuate de ANC a stat la baza rechizitoriului facut de Parchetul General.

Procurorii au decis trimiterea in judecata, pentru ucidere din culpa, a trei persoane.

Acestea sunt patronul firmei care a cumparat polipropilena de la Doljchim, Ionut Neagoe, administratorul firmei transportatoare, Mihai Guna, si directorul general al combinatului Doljchim, Ion Gheorghe.

BBC

Dosarul Mihailesti ajunge in instanta

Cei doi administratori ai firmei care a transportat cele 20 de tone de azotat spre Mihailesti, in urma cu patru luni, dar si directorul Combinatului Doljchim au fost trimisi in judecata pentru tragedia in urma careia 18 persoane si-au gasit sfarsitul.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au dispus, ieri, trimiterea in judecata a trei inculpati vinovati de producerea tragicului eveniment de la Mihailesti. Acestia sunt cei doi administratori ai societatilor Ney Transport si Mihtrans, Ionel Neagoe si Mihai Guna, si directorul Combinatului Doljchim, Ion Gherghe.

Totodata, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a agentului-sef adjunct de Politie Mihailesti, Gabriel Hurlup, si a soferului masinii rasturnate, Florin Marcu, care a decedat in tragicul eveniment. Potrivit procurorilor, iminenta pericolului nu a fost sesizata de Marcu, fapt ce a dus la anuntarea cu intarziere a autoritatilor.

Anchetatorii au considerat ca, in calitatea sa de director al Doljchim, Ion Gherghe nu a luat masurile prevazute de dispozitiile legale in vigoare referitoare la locurile de munca ce prezinta pericol deosebit; nu a desemnat una sau mai multe persoane in calitate de consilieri de siguranta; nu a fost etichetat corespunzator produsul livrat; nu a eliberat conducatorului auto fisa de siguranta; nu

a mentionat in documentul de transport caracterul de marfa periculoasa a azotatului de amoniu. Cei trei inculpati vor fi cercetati, la Judecatoria Buzau, pentru comiterea mai multor infractiuni de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa. Pana in prezent, 40 de parti civile s-au constituit in acest proces penal si cer 11 miliarde lei si 10.000 euro.

Potrivit rechizitoriului in acest caz, explozia produsa in 24 mai a ucis 18 oameni, jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intamplator in zona, dar si pe soferul camionului. Au fost ranite 13 persoane, printre care seful de post din Mihailesti, pompieri si localnici, ele necesitand pana la noua luni de ingrijiri medicale.

Astfel, unul dintre raniti a ramas fara un ochi, o femeie si-a pierdut aproape total vederea, iar unuia dintre pompieri i-a fost amputat un picior, se arata in rechizitoriu. Potrivit procurorilor, au fost inregistrate distrugeri totalizand 2,6 miliarde de lei.

Opt masini au fost distruse, intre care doua autospeciale si camionul ce transporta substanta, iar in sosea a ramas, in urma exploziei - resimtita la cinci statii seismice -, un crater cu diametrul de 21 de metri si o adancime de 6,5 metri.

Filon Stan

Cotidianul - 1 octombrie 2004

Vinovatii de la Mihailesti trebuie sa plateasca peste 7 miliarde de lei

Procurorii au finalizat ancheta tragediei de la Mihailesti. I procesul ce va urma exista 40 de parti civile, cu daune de peste 7 miliarde de lei. Patronii celor doua firme care aveau legatura cu transportul azotatului de amoniu si directorul de la Doljchim - producatorul ingrasamantului - au fost trimisi in judecata pentru ucidere, vatamare corporala si distrugere, toate din culpa.

Pompierii si seful de post Gabriel Hurlup, grav ranit, au fost absolviti de vina. Ancheta a dovedit ca ei si-au facut datoria. Procurorii au mai stabilit ca daca pompierii ar fi sosit cu 10-15 minute mai devreme, explozia, in care au murit 18 persoane, era evitata. Nu toate rudele celor care au avut de suferit au precizat sumele pe care le cer drept daune morale.

Pana acum, familiile au solicitat sume care adunate se apropie de 4 miliarde de lei. Spitalele trebuie sa-si recupereze si ele banii cheltuiti. Refacerea drumului a costat peste 1,3 miliarde de lei, iar cele doua masini distruse ale Pompierilor 1,2 miliarde de lei.

Articol de: Madalina Patra

Libertatea - 1 octombrie 2004