O serie de precizari aduse, ieri, de ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gheorghe Emacu, nu au fost in masura sa atenueze impactul declaratiilor sale de saptamana trecuta, cand sustinea, la o videoconferinta cu prefectii, ca nivelul costurilor de incalzire din aceasta iarna pentru cei racordati la sistemul centralizat se va mentine constant.

Gheorghe Emacu a recunoscut, ieri, ca, intr-adevar, sumele de plata se vor mari, dupa estimarile guvernamentale, cu 7 pana la 14 procente, dar sustine in continuare ca majorarile de pret au fost dublate de masuri sociale, astfel incat factura la intretinere pentru aceasta iarna sa aiba valori comparabile cu cele din precedentul sezon rece.

El uita sa spuna ca masurile sociale se adreseaza doar unei parti a cetatenilor, lasand sa se inteleaga, astfel, faptul ca toate facturile vor ramane, pur si simplu, la nivelul celor de anul trecut.

„Trebuie sa se inteleaga ca, dincolo de cresterile de preturi la mai multe utilitati, statul roman are, astazi, capacitatea de a ajuta intr-o masura mai mare decat in alti ani familiile cu dificultati financiare“, a afirmat Emacu.

Potrivit ministrului, masurile sociale luate de Guvern atenueaza efectele de crestere a facturilor la intretinere catre populatie pentru aceasta iarna. „Suntem constienti ca, pana acum, factura la energie termica a reprezentat o problema importanta pentru fiecare familie de romani si, de aceea, suntem decisi sa facem tot ce depinde de noi pentru ca aceasta factura sa nu mai fie o povara.

In special pentru familiile cu venituri mai mici si cu dificultati“.

Declaratiile populiste sunt menite, totusi, sa arunce praf in ochii cetatenilor. Ministrul Emacu uita ca, dincolo de cele 1.600.000 de familii care vor beneficia de ajutoare in aceasta iarna, exista multe persoane pentru care costul intretinerii va creste in mod real. Este vorba despre toti cei care depasesc, chiar si cu putin, plafonul de venit/persoana de 2.800.

000 de lei, adica cel al salariului minim. Dupa cum se stie, salariul minim sau veniturile putin peste sunt departe de a asigura unei persoane o viata decenta. Totusi, persoanele cu un salariu de 3 milioane sunt considerate destul de instarite pentru a-si permite plata unor facturi astronomice.

Acesti oameni se vor „bucura“, ca pana acum, de toate dezavantajele sistemului centralizat, dar vor simti din plin si cresterea preturilor la gigacalorie.

Ca sa nu mai fie acuzat ca spune minciuni, ministrul Emacu a explicat ca facturile se vor mentine la acelasi nivel si pentru ca transportul si distributia au fost modernizate, producand mai putine pierderi. De asemenea, dupa prognoza meteo guvernamentala, parte integranta a programului, iarna va fi mai blanda, din acest motiv, consumul de energie termica urmand sa scada cu cel putin 4%.

Cu toate eforturile facute, estimarea optimista a costurilor realizata de Executiv nu pare sa starneasca acordul asociatiilor de proprietari, care se tem ca sumele de plata de pe facturile din aceasta iarna vor fi mult mai mari, putand creste chiar cu peste 50%.

Guvernul va aloca, in aceasta iarna, numai categoriilor defavorizate ale populatiei, ajutoare de aproximativ 4350 miliarde lei pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat si gaze naturale. In acest an, au fost majorate cuantumurile ajutorului pentru incalzire si limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie luate in calcul pentru acordarea ajutorului.

Astfel, limita maxima fost marita de la 2.460.000 la 2.800.000 lei, in timp ce cuantumul lunar al ajutorului variaza de la 1.855.000 la 270.000 lei. Persoanele care folosesc pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni si combustibili petrolieri vor primi un ajutor de 430.000 lei pe luna.