Gheorghe Onisoru, presedintele Colegiului CNSAS, a intrat din nou in pielea de umil servitor al Puterii, dupa ce timp de un an a lasat impresia ca si-a capatat independenta. Actiunile lui imediate dupa anuntarea demisiilor lui Plesu si Patapievici demonstreaza ca Onisoru intentioneaza sa puna CNSAS pe tava PSD.

In loc sa insiste pe langa cei doi demisionari si sa-i convinga sa revina, Onisoru a remis sambata un comunicat prin care face apel la Parlament sa ia act, in regim de urgenta, de demisiile lui Mihai Gheorghe, Mircea Dinescu si Andrei Plesu si solicita noi nominalizari.

Facand acest apel, Gheorghe Onisoru da dovada ca nu cunoaste Legea „Ticu“, aceasta neprevazand nimic pentru cazurile de demisii din CNSAS.

De asemenea, Gheorghe Onisoru face apel la ceilalti membri ai CNSAS, Florian Chiritescu si Aurel Pricu (ambii propusi de PSD), sa revina imediat la sedintele Colegiului, avand in vedere faptul ca lipsa cvorumului poate bloca activitatea institutiei.

Presedintele CNSAS este de parere ca, prin revenirea celor doi colegi ai sai si completarea componentei Colegiului, acesta isi va putea indeplini „in parametri optimi“ sarcina de a verifica in timp util candidatii la alegerile parlamentare si prezidentiale din noiembrie, „demonstrand astfel ca CNSAS functioneaza si isi indeplineste menirea stabilita prin Legea 187/1999“.

Comportamentul lui Gheorghe Onisoru este mai mult decat ciudat. In primul rand el semnaleaza Parlamentului demisiile a trei membri, dar Mihai Gheorghe a demisionat acum… opt luni. De ce abia acum anunta Parlamentul demisia lui Mihai Gheorghe, este o intrebare la care presedintele Colegiului CNSAS ar trebui sa raspunda public.

Mai mult, acelasi Onisoru face un apel la cei doi membri care de un an nu se mai prezinta la sedinte sa revina, pentru a intregi cvorumul.

Normal ar fi fost ca Onisoru sa inceapa de luni bune demersuri pentru sanctionarea celor doi pentru neprezentarea la sedintele Colegiului, nu sa se roage de ei acum sa revina si sa le stearga cu buretele absentele si incalcarile disciplinare ale sarcinilor de serviciu.

Mai mult, cu Aurel Pricu, Onisoru si ceilalti membri ai Colegiului se afla in proces de calomnie, intentat de primul si de Mihai Gheorghe, litigiul pornind de la un comunicat semnat de presedintele CNSAS in 31 iulie 2003 prin care aducea acuzatii grave celor trei membri desemnati de PSD in Colegiu. Procesul se afla pe rol la judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

O informatie de ultima ora ne semnaleaza faptul ca presedintele PD, Traian Basescu, are intentia de a discuta cu Mircea Dinescu si Andrei Plesu (ambii fiind nominalizati in CNSAS de PD) si de a-i determina sa renunte la demisie. „Plesu si Dinescu sunt tipul de intelectuali pe care nu-i poate atentiona nici Hristos.

Ei o stiu pe a lor! Un geniu cum este Plesu e greu de tras de maneca de un politician!“, a spus presedintele PD, care incearca in ceasul al 12-lea sa evite trecerea CNSAS sub controlul cvasitotal al PSD.