"Procesul de reamplasare a bazelor militare americane din centrul spre estul Europei se va desfasura treptat, pe parcursul a patru- cinci-sase ani", a anuntat, ieri, la Bucuresti, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Demnitarul american a pus punct sperantelor Romaniei ca SUA vor amplasa rapid o baza militara pe aeroportul din Constanta.

Secretarul american al Apararii a multumit insa pentru contributia Romaniei la campania internationala impotriva terorismului: "Armata dumneavoastra are o misiune nobila. Este o noua misiune, un nou tip de razboi. Nu putem da gres si nu vom da gres. Prin curajul militarilor romani si ai celorlalte tari aliate, vom fi aparatori ai libertatii".

Secretarul american al Apararii a sosit in Romania acum doua zile si va participa, astazi si maine, la reuniunea de la Poiana Brasov a ministrilor Apararii din tarile NATO. Donald Rumsfeld este la a doua vizita in Romania, prima avand loc in 1971.

In ultimele doua zile, Donald Rumsfeld a vizitat baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu (Constanta), pe care Romania s-a oferit s-o puna la dispozitia armatei americane, a fost primit de presedintele Iliescu la Cotroceni si a avut convorbiri cu reprezentantii Ministerului Roman al Apararii.

Ieri la pranz, la Cercul Militar National din Bucuresti a luat masa impreuna cu principalii lideri ai MApN si cu militari romani care au participat la misiuni in Afganistan si in Irak. Locul lui Donald Rumsfeld era fixat langa cel al ministrului roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Totusi, Donald Rumsfeld s-a ridicat de langa ministrul Pascu pentru a trece pe la fiecare masa si a sta de vorba amical cu toti participantii, inclusiv cu simplii subofiteri romani. Secretarul american al Apararii a tinut sa le multumeasca personal pentru modul cum si-au facut datoria in Afganistan si Irak alaturi de militarii americani.

Plutonierul major Octavian Ghita (31 de ani) si plutonierul major Ovidiu Berende (33 de ani) ne-au povestit amuzati ca Rumsfeld "ne-a obligat sa mancam. Ne-a spus ca, daca nu mancam, se ridica de la masa noastra". Secretarul american al Apararii le-a povestit militarilor romani ca are 72 de ani, ca are trei copii si sapte nepoti si ca nepoata lui de 17 ani e pasionata de alpinism.

"Nu putem spune despre domnul Rumsfeld ca e un om simplu, pentru ca un om simplu nu ajunge intr-o asemenea functie. Dar e un om deschis", ne-au declarat militarii romanii.