Rezultatele referendumului organizat duminica in Republica Belarus au indicat ca peste 77% dintre alegatorii belarusi au votat in favoarea amendarii Constitutiei, ceea ce-i va permite presedintelui Alexandr Lukasenko sa candideze pentru al treilea mandat.

Absenteismul a fost redus, conform rapoartelor intocmite de comisia electorala, care au estimat totodata ca 90 % din electorat s-a prezentat la urne. Lukasenko nu se afla la primul referendum organizat in acest scop, el prelungindu-si primul mandat cu doi ani, respectiv pana in 2001, cand a fost reales.

Consecvent dependentei sale de putere, anul acesta Lukasenko si-a pregatit din nou "terenul", sustinand ca acordarea celui de-al treilea mandat reprezinta un demers intreprins spre binele natiunii, care se va afla astfel sub comanda sa pana in 2011.

In cei 10 ani de exercitare a mandatului prezidential, liderul considerat de fostul presedinte ceh Vaclav Havel "ultimul dictator al Europei" a dus o politica intens criticata de Occident.

In fosta republica sovietica au fost sugrumate principalele voci ale opozitiei, au fost interzise publicatiile care au criticat regimul, iar oponentii lui Lukasenko fie au fost inchisi, fie au disparut.

In acest sens, concludent este cazul jurnalistului rus Pavel Cheremet care a fost arestat duminica, gazetarul fiind autorul unei biografii extrem de critice la adresa presedintelui Lukasenko, intitulata "Presedinte din intamplare".

Pozitiile antidemocratice adoptate de liderul belarus si de colaboratorii sai apropiati i-au costat atat interdictia de intrare in Statele Unite si Uniunea Europeana, cat si acuzatiile de trafic cu arme, suprimare a opozitiei si a presei independente.

In ceea ce priveste alegerile legislative desfasurate, de asemenea, in cursul zilei de duminica, acestea s-au soldat cu infrangerea absoluta a opozitiei politice reprezentate de Frontul Popular Belarus, care nu a obtinut nici macar un loc in parlamentul tarii.

Au fost astfel confirmate recentele promisiuni ale lui Lukasenko, care afirma ca partidul sau va obtine absolut toate mandatele de deputati disponibile.

Drept urmare, opozitia a denuntat fraudarea referendumului, calificandu-l drept "farsa" electorala si a chemat populatia sa participe luni, in Minsk, la o ampla manifestatie de protest.

Observatorii straini care au participat la monitorizarea scrutinului au denuntat numeroasele posibilitati de manipulare a votului de catre regimul autoritar al presedintelui Lukasenko, in special asa-numitul "vot anticipat", care a permis doritorilor sa voteze chiar si cu cinci zile inainte de ziua stabilita, lasand astfel urnele nesupravegheate timp de cateva nopti.