In acest moment, staff-urile electorale ale celor doua aliante, DA si PSD+PUR, stau fata in fata, lovindu-si scuturile cu sabiile pregatite de lupta. Batalia electorala a intrat in linie dreapta. Declansarea ei oficiala, peste cateva zile, este o simpla formalitate.

Necunoscutele scad in progresie geometrica. Adversarii devin din ce in ce mai previzibili. Putem incepe o serie de evaluari, cu ajutorul carora vom cantari sansele jucatorilor.

Sa initiem acest demers cu ceea ce este mai simplu. Factorul extern. Raportul de tara favorabil Romaniei si, implicit, Guvernului PSD nu a fost fructificat corespunzator de Adrian Nastase. Opozitia, in schimb, a exploatat la maximum observatiile aduse Romaniei in Raport, punandu-le in carca PSD.

Din directia UE nu mai sunt de asteptat mari surprize. In schimb, alegerile din Statele Unite pot influenta, intr-un fel sau altul, rezultatele din Romania. Dupa cum se stie, actuala putere si-a legat destinul, in mare masura, de Administratia Bush, care s-a dovedit un prieten devotat al Administratiei Iliescu+Nastase si al Romaniei, in general.

La schimb, Bucurestiul a sprijinit neconditionat Washingtonul in toate demersurile acestuia, indiferent cat de contestate au fost ele de catre europeni. Daca va castiga Bush, o victorie a lui Nastase va insemna un factor de continuitate in relatiile cu Statele Unite, care, daca este perceputa ca atare de electorat, poate aduce voturi suplimentare pentru PSD.

Dimpotriva! Daca va castiga Kerry, pe care Nastase nu a avut inspiratia sa incerce sa-l intalneasca cu ocazia ultimei sale vizite la Washington - si mai tarziu l-a ignorat si Ion Iliescu - atunci, mai logica pare alternativa in care Washingtonul va sustine Alianta DA la guvernare decat PSD-ul.

Dar exploatarea, intr-un sens sau altul, a acestui factor extern tine de maiestria strategilor de imagine ai celor doua formatiuni.

Si, fiindca vorbim despre strategii de imagine, trebuie remarcat ca, in timp ce Alianta DA nu a apelat la nici unul dintre marile institute de profil din lume - apeland doar la experti interni - PSD isi continua, pe tacute, dar in mod ferm, colaborarea cu Greenberg Carville Schrum.

La vedere, PSD dispune de un staff electoral alcatuit dintr-un numar redus de persoane - cu imagine puternica -, in care functioneaza o diviziune a muncii impecabila, pe baza principiului disjunctiei intre campania parlamentara si cea prezidentiala.

Aceasta in timp ce Alianta DA aliniaza un staff mai stufos, construit pe baza unui algoritm, in care functiile diferitelor personaje nu sunt foarte clar definite. Personalitati puternice stau alaturi de oameni stersi, furnizati mai ales de PNL.

Chiar daca Traian Basescu incearca din rasputeri sa transforme fiecare confruntare cu PSD intr-o disputa dubla, care sa vizeze atat parlamentarele, cat si cursa prezidentiala, PSD are toate sansele sa dejoace aceasta manevra.

Acesta este si sensul provocarii lansate de staff-ul lui Nastase privind confruntari directe intre prezidentiabili si strategii partidelor care se pregatesc, fiecare in parte, de guvernare, in baza unor programe proprii. Nimeni nu este atat de naiv incat sa-si imagineze ca cele doua tabere se vor bate in programe. Daca ar fi asa, romanii ar stinge televizorul.

In realitate, vor conta personalitatea si forta si puterea de convingere a actorilor politici programati in diferitele dezbateri.

Ori, din acest punct de vedere, PSD este avantajat. El va alinia oameni politici extrem de puternici si care nu s-au uzat pe televizor, cum sunt Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea si, din cand in cand, il vor scoate din cutie pe Mircea Geoana, de asta data nu in pulover sau descheiat la gat, ci bine scrobit si zambind ca la Hollywood, asa cum ii sta bine unui viitor premier.

Alianta DA, cu Tariceanu la pupitrul de comanda si eventual cu un Videanu, cu un Cozmin Gusa sau cu un Pacuraru, tare ma tem ca va iesi mototolita dintr-o confruntare in direct. Daca nu cumva o salveaza Basescu.

PSD pleaca in cursa cu o infrastructura de trei ori mai puternica, daca tinem cont ca dispune de prefecti, de un numar egal de primari, dar de aproape trei ori mai multi presedinti de consilii judetene. Si, practic, de intreaga administratie.

Acest avantaj este contrabalansat de ceea ce denumim trend. Un trend definit prin dorinta predominanta a populatiei de schimbare. De alternanta la guvernare. Aceasta dorinta va trebui masurata in zilele urmatoare.

Cand vom vedea si in ce masura Basescu este capabil sa se adapteze din mers cursei prezidentiale. Sau, mai degraba, sa forteze electoratul DA sa-si schimbe criteriile de evaluare.