Danemarca (62%), Romania (56%) si Lituania (51%) sunt tarile europene care apreciaza cel mai mult activitatea NATO, releva un sondaj de opinie privind gradul de cunoastere si acceptare de catre populatia mondiala a patru organizatii internationale: ONU, UE, NATO si OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), dat publicitatii la finele saptamanii trecute.

Realizat de Gallup, la cererea ONU, cu prilejul Zilei Natiunilor Unite, sondajul arata ca 71% dintre irlandezi au o opinie pozitiva despre UE, fiind urmati de spanioli, cu 70%, greci, bulgari si portughezi, cate 69%, luxemburghezi si lituanieni, cate 64 de procente, si romani, 63%.

Spania si Portugalia sunt tarile comunitare in care exista cele mai putine opinii negative fata de UE (4% si, respectiv, 5%). La o distanta considerabila se afla restul tarilor, unde nivelul opiniilor pozitive fata de UE nu depaseste 50% din populatie, iar cel al opiniilor negative este semnificativ in multe cazuri.

Pe de alta parte, Spania este tara din UE cu cea mai scazuta simpatie pentru NATO: 38% opinii pozitive, 29% neutre si 27% opinii negative, media europeana la acest capitol fiind de aproximativ 16%. Chiar si Irlanda, tara comunitara neutra, depaseste Spania in opinii favorabile NATO, cu 47%, in timp ce numai 12% dintre finlandezi si 17% dintre austrieci au opinii favorabile.