scolar, la nivelul tarii, doar jumatate din unitatile de invatamant aveau, la acea data, autorizatie sanitara de functionare. Practic, una din doua scoli nu intruneste standardele de igiena impuse de catre Directia de Sanatate Publica.

Judetul cu cele mai mari probleme ramane in continuare Bihor. In septembrie, din cele 1.035 de unitati de invatamant, doar 350 au primit autorizatie sanitara de functionare. Dintre acestea din urma, 296 au autorizatie definitiva, iar restul de 54, cate una provizorie.

Desi aici, dintre toate judetele, s-a investit cea mai mare suma de bani pentru reparatii si igienizari, in valoare totala de 120,6 miliarde de lei, 685 de scoli functioneaza ilegal din acest punct de vedere. In top urmeaza judetele Bacau, cu 594 de unitati de invatamant fara autorizatie sanitara, Valcea, cu 393, Cluj, cu 316, Mehedinti, cu 286, si Timis, cu 235.

In restul judetelor, numarul de scoli neautorizate se incadreaza intre 50 si 200.

In Bucuresti, doar 91 de institutii de invatamant n-au primit autorizatie. In schimb, cele 393 de scoli (din 434) au primit aviz sanitar definitiv.

Sunt si judete fara probleme

Din fericire, mai sunt si judete in care edilii s-au gospodarit mai bine. In clasamentul judetelor fara probleme, acolo unde toate unitatile de invatamant preuniversitar au aviz sanitar de functionare, fie definitiv, fie provizoriu, conduc Caras-Severin (537), Bistrita-Nasaud (430) si Sibiu (469).

Potrivit M.Ed.C., cauzele acestei situatii sunt, pe de o parte, banii insuficienti distribuiti in acest scop, iar, pe de alta parte, slaba administrare a scolilor de catre consiliile locale, in raspunderea carora intra intretinerea scolilor. In acest sens, ministerul a trimis in teritoriu o adresa, cu nr. 35.526/10.08.

2004, in care se precizeaza: "In vederea desfasurarii in conditii cat mai bune a noului an scolar, inspectoratele scolare, precum si conducerile unitatilor de invatamant trebuie sa tina permanent legatura cu autoritatile locale". In raportarile imediate, transmise de catre inspectorate, s-a concluzionat: "Lucrarile de reparatii si igienizare sunt finalizate in proportie de 80%".

"Primariile sunt obligate sa finalizeze in cel mai scurt timp toate lucrarile de reparatii, constructii si igienizari."

Dureri de cap pentru directori

Cele mai grele probleme pentru directorii de scoli sunt cele legate de igienizare.

In vederea primirii autorizatiei sanitare definitive, acestia trebuie sa asigure in cel mai scurt timp functionarea normala a instalatiilor de apa si canalizare, a grupurilor sanitare, precum si curatenia in unitatile de invatamant, in salile de sport, in atelierele-scoala si in spatiile de joaca din jurul unitatilor de invatamant.

Mai mult, acolo unde este cazul, ministerul cere sa se urgenteze activitatea in vederea finalizarii lucrarilor de reparatii si constructii.

Biroul de presa al M.Ed.C. anunta ca peste cateva zile ministerul va prezenta o noua situatie privind starea scolilor din judete.