Dupa ce, in acest, an era cat pe ce sa pierdem o parte din banii nerambursabili de la Sapard, autoritatile fac eforturi pentru ca anul viitor sa nu mai treaca prin aceleasi emotii. Astfel, din 2005, accesarea fondurilor alocate Romaniei prin Programul Sapard ar putea deveni mai facila.

In prezent, beneficiarul trebuie sa contribuie cu jumatate din valoarea proiectului de investitii, restul fondurilor fiind asigurate prin Programul Sapard.

In cazul in care comisarii europeni vor fi de acord, ponderea fondurilor europene pe care producatorii le vor putea obtine va fi majorata la 55 la suta din valoarea totala a investitiei pentru proiectele privind exploatatiile agricole ale tinerilor fermieri, la 60 la suta pentru afaceri in zona montana si la 65 la suta pentru proiectele in domeniul agricol realizate de tineri in zonele montane.

Comisia Europeana ar putea aproba, in prima jumatate a lunii decembrie, trei noi programe in cadrul Sapard pentru Romania, in valoare de 224 milioane de euro. Nicolae Istudor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca cea mai mare parte a fondurilor - 157 milioane de euro - au fost alocate programului de silvicultura.