Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a dezvaluit ieri, ca in jur de 4-5% dintre cei care candideaza la alegerile parlamentare au colaborat cu fosta Securitate, cei mai multti provenind de la PRM. Dinescu a mentionat ca acest procent nu este reprezentativ pentru toti candidatii partidelor parlamentare si neparlamentare."Inca nu am facut inventarul.

Procentul nu este foarte mare, poate sa fie de 4-5 la suta", a afirmat Dinescu, intr-o conferinta de presa, precizand ca aceasta cifra vizeaza partidele importante. Dinescu a precizat ca CNSAS trimite la SRI lista de candidati si primeste in schimb lista cu persoanele care au fost ofiteri, care aveau dosare de urmarire informativa sau au fost informatori.

El a aratat ca, deocamdata, la Colegiul CNSAS nu au sosit toate informatiile solicitate, subliniind ca au fost cerute unele documente de la MApN, dar care nu s-au primit.

Potrivit lui Dinescu, exista si fosti ofiteri de securitate care sustin ca nu au facut politie politica, afirmand ca au lucrat la serviciile externe, iar in aceste cazuri CNSAS poate spune doar ca respectivele persoane au fost ofiteri ai Directiei de Informatii Externe.

Intrebat daca Colegiul CNSAS va termina verificarea tuturor candidatilor in cele trei saptamani ramase pana la alegeri, Dinescu a aratat ca lucrurile depind de cat de repede vor veni listele de la SRI. "Depindem inca de SRI, nu va pot spune nimic", a spus el.

Neconcordante in date

Cateva amanunte pe marginea acestui subiect a oferit si presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru.

"Intr-adevar, BEC are o anumita procedura si datele pe care le primesc cei de la BEC nu sunt in totala concordanta cu ce avem noi nevoie, insa noi am luat legatura, chiar inaintea constituirii Biroului, cu liderii principalelor partide - Uniunea PSD+PUR, Alianta PNL-PD, PRM si UDMR", a spus Onisoru.

El a mentionat ca toate cele sase partide au transmis deja datele complete de verificare pentru candidatii lor, fiind vorba de circa 2000 de nume. "Acestea au fost transmise, in regim de urgenta, la SRI, SIE si Serviciul Arhivistic Militar, cele trei servicii cu care lucreaza Colegiul CNSAS", a comentat Onisoru.

El a mentionat ca verificarile sunt complexe, pentru ca, pe langa calitatea de colaborator al fostei Securitati, se verifica si calitatea de ofiter. De asemenea, CNSAS ii verifica si pe cei 12 candidati la Presedintie, a precizat Gheorghe Onisoru.