Banca Nationala a Romaniei va lansa maine, in mod oficial, campania nationala de informare a populatiei cu privire la introducerea leului greu de la 1 iulie 2005.

De fapt, romanii vor fi supusi unui tratament de acomodare cu noua moneda inca de la 1 martie, cand comerciantii vor fi obligati sa afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in leii noi, desi acestia inca nu au fost introdusi efectiv pe piata.

De la 1 iulie, moneda nationala va fi denominata, astfel incat 10.000 de lei vechi vor fi preschimbati pentru un leu nou. Romanii vor trebui sa se reobisnuiasca cu folosirea monedelor de 1, 5, 10 si 50 de bani care, sub o alta forma, au mai circulat in Romania inainte de 1989.

Leul, care va ramane unitatea monetara, nu va fi insa tiparit sub forma unei monede, ci sub forma unei bancnote pe suport de polimeri. Noile bancnote vor pastra designul celor existente in prezent. De exemplu, pe bancnota de 1.000.000 lei pe care apare chipul lui I.L. Caragiale si el se va regasi pe corespondentul monedei noi de 100 de lei.

In ceea ce priveste contabilitatea firmelor, aceasta va fi tinuta in ambele monede pana la sfarsitul anului 2005, urmand ca situatiile financiare anuale pe 2005 sa fie intocmite in moneda noua.

Costurile operatiunii de introducere a leului greu, care deocamdata nu pot fi decat aproximate, vor fi suportate de BNR, bancile comerciale si comercianti. In ceea ce priveste codificarea monedei nationale, care in prezent este ROL (Romanian Leu), ea se va schimba in RON (Romanian New).

Pe langa avantajele evidente aduse de introducerea leului greu (reducerea masei monetare, usurarea tranzactiilor si decontarilor, o mai usoara circulatie a banilor etc.), autoritatile de la Bucuresti mizeaza foarte mult si pe efectul psihologic al acestei operatiuni in procesul de dezinflatie absolut necesar sa se realizeze in perspectiva integrarii in UE.

De fapt, denominarea nu este altceva decat o etapa pregatitoare a Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Experienta celorlalte tari europene, 13 la numar, care au trecut prin procesul de denominare a demonstrat ca populatia a avut o mult mai mare incredere in noua moneda.