Primaria Capitalei plateste acum primele despagubiri pentru daunele provocate autoturismelor din cauza proastei administrari a drumurilor. Starea dezastruoasa a strazilor Capitalei din ultimii trei ani si santierele continue de pe carosabil au fost nu de putine ori cauza unor accidente rutiere.

De-a lungul timpului, firmele de asigurari au platit despagubiri clientilor lor, dar au cerut instantelor de judecata ca aceste daune sa fie suportate de primarie, cea care este, conform legilor, singura responsabila de administrarea drumurilor urbane si de desfasurarea in deplina siguranta a circulatiei.

Pana anul trecut, instantele respingeau cererile pagubasilor pentru ca autoritatea responsabila nu prevazuse in buget un capitol special pentru acest lucru. Or, in conditiile unui buget mereu insuficient, nici un primar nu era nebun sa prevada fonduri pentru despagubirea celor care isi rup masinile in gropile strazilor prost administrate tot de el.

Recent, insa, Administratia Strazilor a pierdut mai multe astfel de procese cu firme de asigurari, iar acestea nu s-au mai jucat: au venit cu executorul judecatoresc si au pus sechestru pe calculatoarele institutiei.

Mai mult, avocatii firmelor au cerut instantelor sa oblige Primaria si Consiliul municipal sa rectifice bugetul Administratiei, in sensul introducerii unui capitol special pentru plata de despagubiri. Suma nu este foarte mare, raportat la bugetul Bucurestiului, este vorba, deocamdata, de mai putin de un miliard de lei, dar crearea unui procent ii sperie pe functionari.

Pentru ca ei stiu ca, ulterior, Curtea de Conturi le poate imputa sumele cu care ei au prejudiciat bugetul printr-un management defectuos.