Producatorul canadian de echipamente IT & C Celestica va investi in Romania, in urmatorii ani, circa 100 de milioane de dolari pentru constructia unei fabrici de subansamble electronice.

Conform ARIS, fabrica de la Bors va cuprinde patru module de fabricatie cu statut independent. In prima faza se va da in folosinta un modul, urmand ca pana in anul 2007 sa fie puse in functiune alte trei module. "Romania poate deveni modelul de urmat in ceea ce priveste conceptul de Lean Enterprise", (n.r.

– sistem modern de organizare a productiei care implica mentinerea permanenta a unui nivel cat mai mic al stocurilor de materiale si de produse semifinite), a declarat vicepresedintele Celestica pentru Europa, C.W. Kong.

RULAJ ADEVARAT. El a estimat ca activitatea din Romania va aduce, in primul an de functionare, o cifra de afaceri de aproximativ 300 milioane de dolari. Dupa finalizarea programului de investitii, Celestica va atinge un rulaj anual de peste un miliard de dolari, devenind una dintre cele mai mari companii din Romania.

In acest an vor fi alocate mai mult de 25 de milioane de dolari, iar in urmatorii cinci ani vor fi investite sume de cate 15 milioane de dolari. Noua uzina va genera, intr-o prima faza, circa 500 de noi locuri de munca, din care peste 30% pentru ingineri.

Potrivit ARIS, compania canadiana a ales locatia investitiei intrucat se afla in vecinatatea parcului industrial Bors, aproape de orasul Oradea si a granitei cu Uniunea Europeana.

A DOUA. Investitia reprezinta a doua platforma de lucru a companiei canadiene pentru toata regiunea Europei Centrale si de Est, dupa reprezentanta din Cehia. Celestica este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de subansamble electronice, avand o cifra de afaceri de 6,7 miliarde de dolari, 43.000 de angajati si unitati de productie in 40 locatii din 20 de tari.

Celestica detine filiale in America de Nord si Sud, Asia si Europa (Cehia, Franta, Italia, Marea Britanie). Titlurile companiei canadiene Celestica sunt listate la bursa din New York.