Se relateaza ca au fost omorati trei oameni in timpul unui raid efectuat de fortele de securitate irakiene si militarii americani intr-una din cele mai importante moschei sunite din Bagdad.

Martorii oculari sustin ca ciocnirile au izbucnit cand 300 de membri ai Garzii Nationale au intrat in moscheea Abu Hanifa dupa rugaciunile de vineri.

Se relateaza ca militarii ar fi folosit grenade cu gaze paralizante inainte de a deschide focul. Mai multe zeci de persoane au fost arestate, inclusiv imamul.

Guvernul interimar al Irakului a anuntat ca va lupta contra celor care "incita la violenta", inclusiv impotriva clericilor.

Moscheea, aflata aproape de centrul orasului, este asociata cu miscarea de opozitie impotriva coalitieiconduse de SUA.

Cateva persoane au fost ranite in timpul ciocnirilor.

Masina capcana la Bagdad

Ulterior, intr-un incident separat, a fost omorat un politist si cativa civili au fost raniti in urma exploziei unei masini capcana in centrul Bagdadului.

Aceasta a explodat in timp ce trecea pe langa ea un convoi al politiei.

Insurgentii

In orasul Fallujah au continuat lupte sporadice la o zi dupa ce comandantul puscasilor marini americani din Irak, Gen. lt. John Sattler, a spus ca ofensiva condusa de SUA impotriva orasului a "frant spinarea insurgentei".

Agentia pentru refugiati a ONU estimeaza ca luptele din Fallujah au alungat de la casele lor zeci de mii de oameni.

Intre timp, Comitetul International al Crucii Rosii a spus ca echipele sale nu pot intra in oras cu ajutoare daca nu-i contacteaza in prealabil pe insurgentii care se lupta cu fortele americane pentru controlul asupra orasului.

Americanii au pierdut 51 de oameni la Fallujah si 425 au fost raniti.

Se estimeaza ca au fost omorati circa 1.200 de insurgenti si ca alti 1.025 au fost arestati.