Adjunctul ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Thomas Delare, i-a sfatuit pe alegatorii romani sa dea atentie alegerilor de la sfarsitul lui noiembrie. Totodata le-a amintit ca puterea sta in mana lor, mai ales ca ei sunt cei care pot decide odata la patru ani schimbarea.

Declaratiile diplomatului american nu sunt primele de aceasta natura, ambsada Statelor Unite intervenind de mai multe ori in politica romaneasca. De la bun inceput domnul Delare a tinut sa precizeze ca guvernul pe care-l reprezinta este neutru in alegerile din Romania.

\'Puterea cetatenilor\'

Imediat insa diplomatul american a vorbit de schimbare, mai exact de puterea cetatenilor de-a indrepta lucrurile in favoarea lor, daca acestea nu merg cum trebuie.

"Amintiti-le ca pot fi inlocuiti daca nu va place ce spun si ca, in ultima instanta, ei sunt responsabili fata de dumneavoastra", spune Thomas Delare.

Diplomatul american apreciaza ca alegerile din Romania sunt extrem de stranse. Asa ca fiind o lupta apriga, politicienii trebuie sa munceasca din greu pentru votul cetatenilor.

"E sanatos pentru democratie, intrucat politicienii va datoreaza o explicatie in legatura cu ce-au de gand in privinta taxelor, a programelor si-n definitiv a tarii dumneavoastra", conchide Thomas Delare.

Diplomatul american a vorbit la lansarea Ghidului Electoral al Cetateanului, cofinantat de ambasada Statelor Unite, si care cuprinde informatii despre procedura votului.

Domnul Delare a refuzat insa sa comenteze macar un caz de pe lista coalitiei pentru un parlament curat.

Atitudine transanta

"Daca as spune ceva s-ar gasi cineva sa spuna ca ma amestec" a spus Thomas Delare.

In trecut insa, ambasada Statelor Unite a fost insa extrem de transanta in chestiunile politice romanesti.

Ea a informat Blocul National Sindical ca va intrerupe orice colaborare cu acesta daca se aliaza cu PRM.

Mesajul a ajuns si la CNSLR Fratia care imediat a oprit fuziunea cu BNS.

Atasatul de presa al ambasadei declara atunci la BBC ca guvernul sau e dezamagit de apropierea BNS de "un partid extremist".

Amintiti-le ca pot fi inlocuiti daca nu va place ce spun si ca, in ultima instanta, ei sunt responsabili fata de dumneavoastra

Thomas Delare

La randul sau, fostul ambasador Michael Guest a criticat de mai multe ori coruptia generalizata din Romania, dar si modul de actiune al guvernului PSD.

Mesajul sau, dar mai atenuat, a fost preluat si de actualul ambsador Jack Dyer Crouch care de curand declara ca asteapta ziua in care politicienii vor iesi de la guvernare ca sa faca afaceri.