Tonul neasteptat de dur utilizat de Casa Alba atunci cind se refera la programul nuclear iranian ii determina pe tot mai multi americani sa se intrebe daca nu cumva li se pregateste alt razboi.

Invadarea Iranului ar fi o greseala catastrofala, a avertizat, pentru prima oara, prestigioasa publicatie „The New York Times“, care gaseste similaritati alarmante intre recentele declaratii ale Administratiei Bush la adresa conducerii de la Teheran si cele facute in lunile dinaintea interventiei din Irak.

Ziarul prezinta un scenariu binecunoscut, in care echipa lui Bush creeaza un fals sentiment de „urgenta nationala“ in fata „pericolului nuclear iminent“ din partea unui stat din Orientul Mijlociu.

Administratia incepe sa vorbeasca despre conexiunile tarii respective cu terorismul si despre eforturile inutile ale europenilor de a tempera un regim care oricum nu-si va respecta angajamentele, iar secretarul de stat Colin Powell prezinta informatii „incendiare“, care in final se dovedesc cel putin dubioase.

Scenariul irakian poate fi oricind repetat in Iran, iar primele semne incep sa se intrevada. Dupa ce Teheranul a ajuns la un acord cu UE asupra suspendarii activitatilor de imbogatire a uraniului, Powell a declarat ca iranienii vor sa ataseze focoase nucleare la rachete. Saptamina trecuta s-a aflat insa ca informatia provine din surse lipsite de credibilitate.