Noul comisar european pentru extindere Olli Rehn a declarat că speră că negocierile de aderare cu Romania să fie incheiate pană la următorul summit european, care va avea loc la 17 decembrie.

Domnul Rehn nu a dat insă asigurări şi nici n-a repetat promisiunea predecesorului său Guenter Verheugen, că negocierile ar putea fi incheiate chiar inaintea alegerilor generale din Romania.

Finlandezul Olli Rehn nu crede in promisiuni. Dacă precedesorul său Guenter Verheugen declarase la inceputul lunii că e posibil şi chiar necesar ca Romania să incheie negoceirile pană la 24 noiembrie, deci cu patru zile inainte de alegeri, domnul Rehn adoptă o linie mult mai precaută.

In prima zi a mandatului său, l-am intrebat ce şanse are Romania de a termina negocierile luna aceasta?

"In ceea ce priveşte Romania, lucram in acest moment la finalizarea poziţiei de negocieri pentru capitolele care-au mai rămas", mi-a spus domnul Rehn.

Noul comisar european pentru extindere Olli Rehn

"Sper că Uniunea Europeană va putea incheia negocierle la timp inainte de summitul european in decembrie. Pentru a face acest lucru, mai e incă nevoie ca toate părţile să facă eforturi", a subliniat domnul Rehn, "dar acesta e obiectivul la care lucrăm in prezent".

Potrivit oficialilor europeni, săptămana trecută, Comisia Europeană a transmis reprezentanţilor statelor membre poziţia de negociere pentru două capitole: mediu inconjurător-justiţie şi afaceri interne. Nu a fost finalizat insi capitolul concurenţă, unde ajutoarele de stat pentru Sidex răman principala problemă.

Oricum, statele membre pot cere modificări la documentele inaintate de Comisie, şi de abia au inceput să discute detaliile la aceste capitole foarte dificile.

De aceea, sesiunea de negocieri prevăzută iniţial pentru 24 noiembrie va fi amanată, probabil pentru 26.

Speranţa Romaniei este de a incheia cel puţin două capitole - mediul inconjurător şi cel numit alte chestiuni, care va include şi suma oferită de Uniunea Europeană pentru securizarea frontierelor in vederea aderării pe viitor la zona Schengen. Deci nici vorbă de incheierea negocierilor pană la alegeri, cum ar fi sperat guvernul.

Oficialii romani ar fi mulţumiţi dacă ele ar putea fi incheiate formal la summitul european de la 17 decembrie, ceea ce ar permite stabilirea unei date pentru semnarea acordului comun de aderare alături de Bulgaria.

Dacă acest lucru se va realiza, imi spunea un diplomat european, va fi doar datorită presiunilor exercitate de ţările mari, precum Franţa şi Germania.

Altele răman insă foarte sceptice privind pregătirile Romaniei de aderare. Ministrul de externe finlandez Erkki Tuomioja a declarat la Bruxelles că "distanţa intre chestiunile acceptate pe hartie şi transpunerea in realitate este remarcabilă."