Controversatul om de afaceri Severin Tcaciuc, pe numele caruia au fost emise mai multe mandate de arestare si un ordin de punere in urmarire generala si internationala prin Interpol, a fost arestat de autoritatile austriece, la Viena. Tcaciuc tocmai depusese documentatia in vederea obtinerii statutului de azilant politic in Austria.

Cazul sau a fost preluat de conducerea Ministerului federal de Interne. Prin intermediul Biroului National Interpol de la Bucuresti, au fost transmise informatiile cerute in vederea intocmirii dosarului de extradare. Conducerea IGP apreciaza ca, in cateva saptamani, Severin Tcaciuc va fi adus in tara, sub escorta, in vederea incarcerarii si trimiterii sale in judecata.

In sarcina lui Severin Tcaciuc au fost retinute zeci de infractiuni, de la evaziune fiscala la importuri ilegale de masini si instalatii, privatizari frauduloase, ultraj. Desi infirm de ambele picioare, omul de afaceri sucevean a reusit sa scape de arest, dupa ce a fost incoltit de trupe ale politiei locale.

S-a internat in spital, iar in 21 februarie 2003, cand pe numele sau exista un mandat de arestare, a cerut externarea, promitand ca pe 27 februarie va reveni la control. Cand politia a venit sa-l salte din spital, ofiterii suceveni au descoperit ca Tcaciuc disparuse si din spital, si de la domiciliu, si din tara.

Neindoielnic, el a fost ajutat, in acest demers, de procurorii si politistii ale caror rude, sotii, prieteni, fusesera angajati la firmele sale. Tcaciuc a avut parte de o aparare selecta, in fata completelor de judecata. Intre altii, i-au fost avocati fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu, senatorul Antonie Iorgovan.

Acestia au reusit sa-l scoata din inchisoare, in 2001, cand magnatul sucevean era retinut in arestul IPJ Suceava. Si aceasta, in conditiile in care firmele la care este actionar principal Severin Tcaciuc datoreaza bugetului de stat sute de miliarde de lei.

In ciuda probatiunilor, este adevarat, unele destul de subtiri, si asta pentru ca politistii complici cu infractorul au avut grija sa nu depuna prea mult zel, instantele de judecata au decis, de mai multe ori, cand s-a cerut arestarea multimiliardarului, cercetarea acestuia in stare de libertate.

De asemenea, in multe dosare, pe vremea cand la conducerea IPJ Suceava se afla generalul Chieptenaru, aproape toate dosarele penale au fost clasate cu celebrul NUP.