Din 10.000 de tineri inregistrati in baza de date a Departamentului "Head Hunting", doar 100 au primit slujbe

Ca sa opreasca "exodul creierelor", Guvernul a infiintat, in urma cu 3 ani, un Departament de Head Hunting. Initiativa se adresa in special tinerilor cu rezultate deosebite. Oferta Guvernului - posturi importante in administratie. La inceput, tinerii s-au aratat interesati. S-au inscris peste 10.000 in baza de date a departamentului.

Dupa ce au aflat salariile oferite de Guvern, entuziasmul a disparut. Din cei 10.000, departamentul a reusit sa angajeze prin ministere doar 100, majoritatea pe salarii cuprinse intre 4 si 10 milioane de lei.

Unii dintre "recruti" primeau mai mult la fostele slujbe, insa le-a convenit sa fie sefi de cabinete, consilieri de integrare sau consilieri personali pentru ministri sau coordonatori de proiecte, chiar si pe bani mai putini. "Departamentul functioneaza ca o firma de resurse umane a Guvernului, chiar in Palatul Victoria.

De obicei, premierul imi spune cam de ce oameni mai are nevoie un minister, si eu ii caut persoana potrivita dintre cele inscrise in baza de date. Suntem un fel de firma de resurse umane a Guvernului", explica Bogdan Nicola, seful Departamentului, singurul care coordoneaza acum aceasta activitate.

Colaboratoarea sa a parasit recent Head - Huntingul, probabil din cauza salariului de cateva milioane de lei. Presedintele Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH), Florin Salajan, este una dintre "capturile grele" ale Departamentului.

"Postul de presedinte al ANPH era vacant si coordonatorul proiectului m-a chemat la un interviu, auzind de la cineva ca am o activitate foarte bogata in asistenta sociala. Cand mi-au spus ca vor sa-mi ofere functia de secretar de stat, am crezut ca e o gluma pe care vrea sa mi-o faca cineva de la radio", isi aminteste presedintele Autoritatii.

Are 30 de ani si un CV impresionant: trei facultati absolvite, diploma de master, doctorand, asistent social, director adjunct la Directia de Protectie a Copilului, inspector in primarie, presedinte la doua ONG-uri de asistenta sociala. Cu toate astea leafa pe care o primeste acum este mai mica decat cea de la ultimul loc de munca.

"Comparativ cu ceea ce stiu sa fac, ar trebui sa primesc mai mult", spune el. Miriam Costea, o alta "recruta" a Departamentului, a fost angajata ca PR la Agentia Romana pentru Investitii Straine. A absolvit printre primii doua facultati, la cele mai grele examene a obtinut 10 pe linie si a invatat sa se descurce de minune la work-shopurile din strainatate.

La Agentie e salarizata cu 10 milioane de lei, desi firmele care o contactasera in timp ii oferisera mult mai mult. Atat seful Departamentului de Head Hunting, cat si "recrutii" sai par sa asteapte cu infrigurare rezultatul alegerilor. In ciuda CV-urilor impresionante si a salariilor mici, nu au nici o garantie ca, dupa schimbarea Guvernului, vor mai ramane pe functii.

Nici daca, presupunand prin absurd, Guvernul va ramane intocmai ca acum, functionarea departamentului nu este sigura. Peste cei 100, greu vor mai fi gasiti alti supradotati care sa munceasca pe lefuri mici.