Am 39 de ani si m-am saturat sa ma conduca Iliescu, Nastase si gasca lor. Cite campionate mondiale de fotbal ati socotit ca mai apucati ca sa nu va pese cine conduce Romania? Voua, nehotaritilor, va scriu acum: nu v-a ajuns? Mi s-au ratat prieteni, mi-au murit colegi fara sa afle ca o viata se poate trai altfel, cu demnitate si speranta robusta a fericirii.

Voi la cite ratari credeti ca mai aveti dreptul? Cei mai frumosi ani ni s-au topit in cenusiul iliescian. N-aveti pofta de alta culoare a vietii?

Cu voia Celui de Sus, sa zicem, mai am de trait vreo 40 de ani. Calculez si ma ingrozesc: voi fi, pentru alte 15.000 de zile, supus al urmasilor jupinilor pesedisti. Alte 360.000 de ore de rotita in mecanismul umilintei.

Ce altceva am fost, din '89 incoace, decit biete numere in evidentele cu antetul “Nu va priveste”?! Aveti voi alta aritmetica de puteti dormi linistiti? Tara e a lor, nu a noastra. Si-au impartit-o. Cind ne-o recuperam?

Va puteti gindi, doamnelor si domnilor nehotariti, ca oricum, si daca vor cistiga Nastase si PSD, Uniunea Europeana le va tempera excesele, ii va tine in friu. Avem, prin urmare, anestezicul “Oricum, UE 2007”. O prietena, altminteri foarte hotarita, isi facea curaj zilele trecute: “Daca totusi cistiga PSD, ce ar putea fi asa de rau?”.

Chiar asa, prieteni indecisi, ce poate fi mai rau decit raul? Eternizarea raului. Ii stiu foarte bine. In 15 ani de gazetarie le-am luat sute de interviuri, mii de declaratii. I-am intrebat si rasintrebat, i-am prins cu garda jos, am punctat, am produs reactii, am facut senzatie si, poate, cariera. Am pierdut insa la puncte, in timp.

Eu ma intorceam in garsoniera mea, tot mai golit sufleteste, mai sastisit. Ei reveneau la vilele lor, la fel de paraleli cu democratia, dar ceva mai sofisticati in a o mima. In 15 ani au devenit oleaca mai subtili in arta de a fi stapini. Credeti-ma, sint pregatiti sa fie jupini si in Uniunea Europeana. Acolo se gasesc Verheugeni dispusi sa-i creada, cu conditia sa fie subtili.

Noi insa, pe la Bucuresti si Vascauti, stimati nehotariti, o sa vorbim si o sa scriem tot mai putin. O sa fim tot mai controlati si mai cu rate la banci, intr-o tara PSD-UE cu aparentele pastrate. Nu vor intra eurocomisarii sa va aduca ratia de libertate si demnitate. Verheugenii trebuie sa discute cu altii din 28 noiembrie incolo.

Chiar nu mai exista altii decit “europeanul” Nastase care sa ne conduca de-adevaratelea in UE in 2007?

Nu toti sint o apa si un pamint. Exista antidot la PSD. E o speranta de schimbare, chiar daca, odata PSD plecat de la putere, nu se vor cobori binefacerile democratiei deodata peste Romania. Avem nevoie de aer proaspat, de schimbare. Vreti sa deschideti ferestrele?

Poate v-au convins sa stati acasa, cititori ai mei aflati in dilema. Ne-au bombardat cu sondaje ca sa credem ca PSD cistiga oricum, ce sens mai au alegerile?

Ne suiera pervers ca, vezi Doamne, cistigatorii din 2004 vor pierde sigur in 2008. Las’ sa fie pierderea la ei, in 28 noiembrie, si mai vedem noi peste patru ani. Propagandistii de serviciu il ridica in slavi pe Nastase, ce sigur e, ce puternic se uita in camerele de luat vederi, ce invingator detasat a iesit el din vorbitul de unul singur, ce amici tari are prin cancelariile europene.

Sint disperati. Altfel

n-ar promite atit de desantat si dezonorant, altfel n-ar umbla Iliescu, calare pe Constitutie, sa le faca propaganda si sa se afiseze cu ei, doar-doar i-o mai inzestra cu citeva voturi.

Nu stiu daca v-ati uitat mai atent la alegerile locale. De-acolo vine speranta. Si atunci sondajele au aratat un PSD invingator detasat. Realiatea votului a aruncat sondajele la cos. Poporul a inceput sa se destepte. Se vede din tribune, domnilor! E pacat sa nu va duceti, din motive de lehamite si de scepticism prost digerat, linga cei care au inceput sa vada dupa 15 ani.

Nu mi-am rugat niciodata cititorii. O fac acum, pentru prima si ultima oara. Mergeti la vot si trimiteti PSD in opozitie! De-acolo istoria ii va trimite in lada ei cu vechituri. Viata merita sa aiba alta culoare!