Soarta Ucrainei ramane in suspans pana la aflarea verdictului pe care il va da instanta suprema a tarii. Curtea Suprema de Justitie de la Kiev a inceput, luni, examinarea contestatiilor depuse de opozitia ucraineana.

Procedura ar putea dura cateva ore sau cateva zile, in functie de cati reprezentanti vor trimite cele doua parti si de natura declaratiilor acestora, a apreciat purtatorul de cuvant al institutiei, Liana Sliaposnikova. Curtea Suprema poate anula scrutinul, daca apreciaza ca fraudele au fost "consistente", si poate cere organizarea unui nou tur.

O alta decizie ce ar putea fi impusa de Curtea Suprema se refera numai la o renumarare a voturilor in anumite regiuni, ceea ce n-ar impiedica, probabil, o victorie a lui Ianukovici. Solutia pare a fi agreata de Ianukovici, care a afirmat ca este dispus sa ia parte la un nou tur de scrutin, insa doar in doua regiuni din estul Ucrainei, unde a obtinut mai mult de 90% dintre voturi.

in cursul noptii de duminica, opozitia a adresat un ultimatum presedintelui Leonid Kucima, acordandu-i un termen de 24 de ore pentru a-l demite pe Viktor Ianukovici. Premierul ucrainean participase, duminica, la un congres al regiunilor din estul si sudul rusofon al tarii, care au amenintat ca se vor separa de restul tarii, daca presedinte va deveni Viktor Iuscenko.

Liderul opozitiei a replicat dur fata de aceasta pozitie, considerand ca liderii separatisti trebuie demisi si urmariti in justitie. Surprinzator este ca cel care si-a dat demisia a fost chiar seful de campanie al premierului Ianukovici, Serghei Tihipko, totodata si guvernator al Bancii Centrale.

Dupa ce a "dezertat" din echipa de campanie a puterii si din functia de conducere a bancii, Tihipko a lansat o declaratie incendiara, conform careia cea mai buna solutie ar fi repetarea turului doi al alegerilor, iar tendinta separatista a regiunilor estice este "curata nebunie".

Referitor la implicatiile economice ale crizei, un analist britanic intervievat de cotidianul Daily Telegraph considera ca turbulentele din Ucraina ar putea determina cresterea preturilor la carburanti. "Avem o potentiala revolutie intr-o tara tranzitata de conductele de gaze naturale.

Exista posibilitatea ca robinetele sa fie inchise de cineva", considera Patrick Heren, analist la Institutul Heren Energy. Un alt scenariu este ca Rusia ar putea decide oprirea exportului de gaze in cazul in care liderul opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, va ajunge la putere. Autoritatile de la Moscova ar putea intrerupe alimentarea cu gaze naturale spre Ucraina.

Cotidianul francez "Le Monde" lanseaza o ipoteza destul de cinica, conform careia Rusia ar incerca sa exploateze eterogenitatea etnica a Ucrainei si sa incurajaze separatismul provinciilor din estul tarii.

In situatia in care nu reuseste sa instaleze la Kiev o putere care sa ii fie fidela, Kremlinul poate incerca sa slabeasca guvernul central, favorizand secesiunea regiunilor locuite preponderent de etnici rusi.

Cu siguranta, singurul numitor comun la care au ajuns politicienii ucraineni si diplomatii straini care s-au implicat in rezolvarea crizei a fost ca scindarea Ucrainei reprezinta o amenintare reala, care trebuie impiedicata cu orice pret.

Asupra acestui pericol a avertizat si presedintele polonez, Aleksander Kwasniewski, invitat la Kiev ca mediator, in opinia caruia alegerile ar trebui repetate, iar castigatorul (cel mai probabil Iuscenko, considera el) "trebuie sa intinda o mana Rusiei" .

Adevarul - 30 noiembrie 2004

Frauda in alegeri dovedita in Ucraina

Premierul Viktor Ianukovici a declarat, ieri, ca este dispus sa ia parte la un nou tur de scrutin, insa doar in doua regiuni din estul Ucrainei, Donetk si Luhantk, unde a obtinut mai mult de 90% din voturi la alegeri. Curtea Suprema ucraineana a inceput, ieri, examinarea contestatiilor formulate de opozitie in legatura cu alegerile, dar o decizie ar putea fi luata peste cateva zile.

Opozitia a prezentat Curtii Supreme o inregistrare video ce demonstreaza fraudele electorale.

Libertatea - 30 noiembrie 2004

Spiritele s-au incins ieri in Ucraina. Curtea Suprema a amanat cu o zi "verdictul" in cazul fraudarii alegerilor, provincia Donetk a anuntat ca va organiza referendum pentru obtinerea autonomiei, iar negocierile dintre Putere si Opozitie stagneaza.

In timp ce Opozitia castiga tot mai mult teren in Ucraina vestica, restul tarii ar putea "sari in aer", mai ales dupa ce regiunile rusofone din sud si est si-au declarat intentia de a se separa de patria-mama.

Negocierile intre Putere si Opozitie, mediate de responsabili ai Uniunii Europene, nu au ajuns la nici un rezultat. Mai mult, presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, a recunoscut public ca tratativele "au inregistrat dificultati notabile".

De aceea, a mai spus el, "este necesar ca Opozitia sa se retraga din fata principalelor institutii ale statului", incercuite saptamana trecuta de catre sustinatorii prooccidentalului Viktor Iuscenko.

Negocierile sunt ingreunate si de reuniunea de ieri, dintre presedintele Kucima, premierul Viktor Ianukovici si guvernatorii regiunilor din estul si sudul Ucrainei, majoritar rusofone, regiuni care ameninta cu autonomia.

Potrivit agentiei Interfax, autoritatile din Donetk au votat pentru organizarea, la 5 decembrie, a unui referendum in care populatia sa-si exprime optiunea cu privire la obtinerea autonomiei.

Pe de alta parte, in noaptea de duminica spre luni, Iuscenko i-a dat lui Kucima un ultimatum de 24 de ore pentru a-l demite pe Ianukovici, pentru ca a incurajat regiunile din estul si sudul Ucrainei sa-si ceara dreptul la autonomie, in cazul in care liderul Opizitiei va fi propulsat in fruntea statului.

PROTESTATARI RACITI. In timp ce Puterea si Opozitia cauta sa ajunga la un compromis, Ministerul Sanatatii a anuntat ca 102 protestatari care au petrecut aproape o saptamana in Piata Independentei din Kiev au solicitat servicii medicale.

Responsabilii de la Sanatate au atras atentia Primariei Kievului si Opozitiei ca numarul infectiilor respiratorii este in continua crestere fata de media inregistrata in mod normal in aceasta perioada a anului.

Ministerul, institutie a Puterii incearca cu disperare sa disperseze zecile de mii de manifestanti pro-Iuscenko, care au obtinut o importanta victorie sambata, dupa ce Parlamentul a invalidat cel de-al doilea tur de scrutin.

Ieri a venit randul Curtii Supreme de la Kiev, care ar putea anula scrutinul daca ar gasi fondate acuzele aduse de Opozitie. Curtea are competenta de a solicita renumararea voturilor in regiunile cu probleme si chiar ar putea cere organizarea unui nou tur de scrutin.

FARA LUMINA. In acest context, tarile din Europa Occidentala, care primesc aproape o treime din gazele naturale ale Ucrainei, se tem ca vor ramane de sarbatori fara energie si ca s-ar putea trezi cu o crestere a preturilor la carburanti din cauza situatiei din Ucraina.

EROINA

Miscarea de protest din Ucraina a dat nastere deja unei eroine nationale. Natalia Dimitruc s-a folosit de slujba sa la televiziunea de stat UT1 pentru a denunta frauda electorala. Mama a doi copii si interpreta pentru surdo-muti, Natalia a devenit simbolul miscarii protestatare dupa ce a spus in limbajul semnelor: "Sunt rusinata ca trebuie sa transmit aceste minciuni.

Aceasta este probabil ultima mea zi la aceasta slujba, asa ca va spun la revedere". Natalia si-a lansat mesajul in direct, cand ar fi trebuit sa anunte prin semne victoria premierului Ianukovici in turul doi al prezidentialelor. (Ana Ilie)

Jurnalul National - 30 noiembrie 2004