Asociatiile de proprietari se pling de faptul ca procedurile de acordare a cupoanelor de caldura din acest an sint greoaie, din acest motiv creindu-se o adevarata debandada. Acestia mai sustin ca oricine poate beneficia de ajutor daca minte si sustine ca e sarac, pentru ca nu se fac verificari riguroase.

Asta dupa ce guvernul s-a laudat cu acordarea ajutoarelor de caldura, facind si campanie de promovare de 94.000 de euro, care sa-i imbunatateasca imaginea inainte de alegeri.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a anuntat recent ca peste un milion de romani au depus, la directiile teritoriale pentru dialog, familie si solidaritate sociala, cereri pentru acordarea ajutoarelor de incalzire.

Persoanele care au depus solicitarile pina la 30 noiembrie primesc bonurile de incalzire incepind cu luna respectiva, iar cele care nu au facut-o inca pot solicita oricind ajutoare de caldura. Potrivit unui comunicat oficial al MMSSF, acestea vor beneficia de ajutor incepind cu luna depunerii cererii.

Pot primi aceste ajutoare cei care declara ca au un venit lunar pe membru de familie mai mic de 2,8 milioane lei. Administratorii asociatiilor de proprietari cu care am stat de vorba se pling ca metoda de anul acesta, laudata de guvern, este una greoaie si ca oamenii au stat la cozi pentru a depune cererile. “Au fost lucrurile foarte incurcate, au intirziat toate etapele.

Nu s-a simplificat nimic fata de anul trecut: exista si acele etape, n-a disparut borderoul de la RADET si, in plus, s-au introdus cupoanele de caldura. E o metoda greoaie in acest an”, sustine presedintele Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta.

An electoral. Guvernul “a dat liber” obtinerii de ajutoare pentru cei care declara pe proprie raspundere ca au venituri mici, dupa ani intregi in care oamenii erau nevoiti sa aduca adeverinte care sa demonstreze venitul.

Atit reprezentantii asociatiilor, cit si cei ai guvernului sau ai autoritatilor locale recunosc ca nu au personal care sa verifice daca declaratiile pe proprie raspundere sint corecte. Asa ca o parte din suma de 100 milioane de euro, pe care guvernantii s-au laudat ca o ofera in aceasta iarna, poate ajunge la persoane care nu indeplinesc in realitate conditiile.

Desi guvernul a folosit 94.000 de euro anuntind acordarea cupoanelor de caldura chiar inainte de alegeri, n-a lamurit oamenii, surse din Ministerul Muncii afirmind ca multi romani au completat gresit formularele.