Marul discordiei este intentia Opozitiei de la Budapesta, sustinute de udemeristi, de a introduce dubla cetatenie pentru etnicii maghiari din afara granitelor * Nastase a sustinut ca introducerea dublei cetatenii pe criterii etnice nu este conforma cu normele europene

In plina desfasurare a discutiilor privind formarea majoritatii parlamentare dintre PSD si UDMR, cele doua formatiuni politice se afla in pragul unui mic scandal politic. Marul discordiei: ideea Opozitiei din Ungaria de a introduce dubla cetatenie pentru etnici maghiari din afara granitelor.

Pentru a decide in legatura cu acest subiect, vecinii maghiari vor iesi duminica - 5 decembrie - la vot, urmand sa se stabileasca, prin referendum, daca formatiunea de opozitie din Ungaria, FIDESZ, va avea castig de cauza pe marginea acestei teme. In tot acest timp, in Romania, direct vizata de acest subiect, se agita apele.

UDMR sustine ideea FIDESZ de a se introduce dubla cetatenie, in timp ce liderul PSD Adrian Nastase spune ca ideea Opozitiei din Ungaria face parte din anumite "jocuri electorale". In plus, Nastase a sustinut ca acordarea dublei cetatenii pe criterii etnice nu este conforma cu normele europene.

In replica, senatorul UDMR Gyorgy Frunda i-a adus liderului PSD cam aceleasi acuzatii, in speta ca face "afirmatii electorale". In contextul tatonarilor reciproce pe marginea formarii majoritatii parlamentare, va fi interesant de urmarit daca PSD va fi dispus sa lase de la el, doar de dragul asigurarii unei guvernari linistite.

"Este vorba de jocuri politice"

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri la Arad, ca este impotriva ideii ca maghiarii din Romania sa obtina o a doua cetatenie, cea ungara. Si aceasta pentru ca, a sustinut Nastase, dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma cu normele europene.

Nastase a precizat ca intentiile unor politicieni de la Budapesta de a introduce dubla cetatenie pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei fac parte din "anumite jocuri electorale". "Este vorba de jocuri politice ale FIDESZ, cu doi ani inainte de alegerile din aceasta tara.

Dubla cetatenie implica drepturi politice de a fi ales si de a putea alege, e un joc electoral", a sustinut Nastase. Liderul PSD a adaugat ca nu poate fi de acord ca maghiarii din Romania sa aiba o a doua cetatenie. "Ne trezim apoi ca toti pleaca din Romania, pentru ca au acest drept.

Dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma nici cu normele europene, iar Ungaria nu poate sa impuna Romaniei reguli pe care le stabileste in urma unui referendum", a avertizat Nastase. Mai mult, liderul Executivului de la Bucuresti a adaugat ca Romania ar putea apela chiar la instrumentele de drept international pentru a contracara astfel de intentii ale statului vecin.

Recent, Nastase a afirmat intr-o emisiune televizata ca daca va fi adoptata, legea privind dubla cetatenie va fi supusa aceluiasi proces ca si legea statutului, adica va fi sesizata Comisia de la Venetia a Consiliului Europei.

MAE respinge ideea Opozitiei maghiare

Pe de alta parte, Ministerul de Externe a anuntat ieri, prin purtatorul sau de cuvant, Catalin Ionita, ca Mircea Geoana i-a trimis, in urma cu aproape o luna, o scrisoare omologului sau ungar Ferenc Somogyi care facea referire, printre altele, si la problema dublei cetatenii.

Oficialul MAE a spus ca nu pot fi date publicitatii amanunte despre continutul scrisorii, pentru ca este vorba despre o scrisoare adresata exclusiv ministrului ungar de Externe.

Potrivit lui Ionita, autoritatile romane urmaresc cu atentie dezbaterile din Ungaria referitoare la dubla cetatenie si impartasesc viziunea Guvernului ungar fata de aceasta initiativa, pe care nici Executivul de la Budapesta nu o sustine.

Autoritatile ungare au semnalat faptul ca acordarea dublei cetatenii ar putea genera emigrarea etnicilor maghiari din statele vecine in Ungaria, a spus Catalin Ionita, pentru Mediafax.

Facilitarea circulatiei etnicilor maghiari in regiune se realizeaza insa prin faptul ca statele in care exista o importanta minoritate maghiara (Slovenia, Slovacia, Austria) fac parte din UE, iar Romania va deveni membru al Uniunii in 2007, a sustinut Ionita. Potrivit acestuia, este dificil sa fie gasite argumente pragmatice in favoarea dublei cetatenii.

Este vorba despre o propunere care tine de o perioada istorica depasita, a mai spus oficialul MAE.

Atac UDMR la premier

In replica la declaratiile lui Adrian Nastase, senatorul UMDR, Gyorgy Frunda, l-a acuzat pe liderul PSD ca face declaratii electorale. Potrivit acestuia, afirmatiile lui Adrian Nastase impotriva dublei detatenii pentru maghiarii din Romania sunt "electorale" si facute intr-un moment "interesant". "Romania acorda dubla cetatenie cetatenilor din Republica Moldova si romanilor din Ucraina.

Cred ca unitatea de masura si principiul juridic trebuie sa fie identice", a declarat Frunda, citat de Mediafax. Potrivit senatorului UDMR, Uniunea militeaza pentru ca pe 5 decembrie, la referendumul pe aceasta tema care se va desfasura in Ungaria, sa se voteze cu "da".

Guvernul maghiar e impotriva

Partidele aflate la guvernare in Ungaria au afirmat ieri ca vor cere populatiei sa voteze impotriva propunerii de acordare a dublei cetatenii etnicilor maghiari care traiesc in afara granitelor, informeaza Reuters.

Liderii coalitiei guvernamentale de la Budapesta formate din socialisti si liberali au declarat ca exista destule informatii publice pentru ca populatia sa ia o decizie responsabila in cadrul referendumului ce se va desfasura in luna decembrie.

Ildiko Lendvai, sefa grupului parlamentar socialist, a afirmat pentru televiziunea maghiara ca acordarea cetateniei etnicilor maghiari din afara granitelor ar putea insemna o imigrare masiva in Ungaria, ceea ce ar duce la o devastare a economiei ungare. Decizia de organizare a unui referendum pe aceasta tema a fost luata dupa ce Asociatia Mondiala a Maghiarilor a strans cele peste 200.

000 de semnaturi necesare. Lendvai a precizat ca libera circulatie transfrontaliera ar putea sa fie mult mai importanta pentru etnicii maghiari din strainatate. Lendvai a precizat ca sondajele de opinie indica faptul ca o treime dintre etnicii maghiari din Transilvania ar emigra in Ungaria in cazul in care ar primi cetatenie maghiara.

Contraoferta Executivului de la Budapesta

Guvernul ungar intentioneaza sa-i ajute pe etnicii ungari care traiesc in tarile vecine, prin infiintarea unui fond si a unui program de creditare in valoare de 21 de miliarde de forinti, a anuntat miercuri ministrul Justitiei ungar, informeaza Rompres.

De asemenea, Jozsef Petretei a precizat ca Executivul de la Budapesta are in vedere si facilitarea sistemului de acordare a pasapoartelor pentru etnicii ungari din statele vecine, care doresc sa calatoreasca in Ungaria.

"Persoanele care sunt de nationalitate ungara sunt considerate cetateni ungari, indiferent unde traiesc, iar statul ungar se simte responsabil fata de ei", a declarat Jozsef Petretei.

De asemenea, oficialul ungar a precizat ca fondul amintit va dispune pentru inceput de un capital de 4 milioane de euro si va ajuta la "imbogatirea materiala si intelectuala a etnicilor ungari pe teritoriile in care s-au nascut, dar si la punerea in aplicare a programelor care extind si consolideaza legaturile cu patria mama".

Carmen EPURAN, George DAMIAN