Cetatenii din Ungaria s-au prezentat duminica la urne in cadrul unui referendum privind acordarea cetateniei maghiare - etnicilor maghiari de peste granite si privatizarea sistemului de sanatate.

Prezenta la urne a fost de peste 37 la suta. Conditia adoptarii celor doua masuri era o participare la urne de peste 50% din electoratul cu drept de vot sau, in cazul unui procent mai mic, ca 25% din intregul corp electoral sa fi votat la fel.

Or, potrivit datelor preliminare, 18,8% din totalul alegatorilor maghiari au votat in favoarea dublei cetatenii, iar 17,7% s-au pronuntat impotriva.

In cadrul referendumului, alegatorii au fost intrebati daca statul ungar ar putea oferi cetatenie unui numar de 5 milioane de unguri, care traiesc in afara granitelor tarii.

De aceasta masura ar fi putut beneficia si cetatenii unguri de pe teritoriul Romaniei.

Ei au fost intrebati si daca statul ar trebui sa interzica privatizarea serviciilor de sanatate.

Referendul a creat tensiuni intre guvernul socialist, aflat la putere - care se opune ambelor propuneri - si opozitia conservatoare.

Corespondentul BBC in Ungaria, Nick Thorpe, transmite ca dezbaterea a provocat dezbateri aprinse cu privire la identitate, patriotism si economie.

Mostenirea razboiului

Formatiunile din opozitie sustin ca, prin acordarea cetateniei si maghiarilor care traiesc in afara tarii, natiunea ungara ar fi reunita fara schimbarea granitelor.

Cei care s-au opus acestui refendum spun ca, prin acordarea cetateniei etnicilor maghiari din tarile vecine, tara ar fi fost invadata de cei care vor sa profite de ajutoare sociale si alte privilegii.