Personajele Vechiului Testament traiau pana la varste fabuloase, de ordinul sutelor de ani. Numele unuia din aceste personaje, Matusalem, a devenit sinonim pentru acele persoane pe care, cum se spune in popor, le-a uitat moartea, supravietuind tuturor accidentelor biologice si ramanand viguroase pana la adanci batraneti. Iata ca acum un specialist britanic in gerontologie, prof. dr.

Aubreu de Grey, de la Universitatea Cambridge, afirma ca, in conditiile progreselor stiintelor biologice, nu exista vreun motiv care sa ne impiedice sa credem ca, intr-un viitor nu prea indepartat, omul va putea atinge incredibila varsta de... 1000 de ani sau chiar mai mult, devenind, astfel, practic, nemuritor.

Iata cum argumenteaza el, intr-un articol pentru BBC on-line: Imbatranirea este un fenomen fizic care se petrece in corpul nostru, astfel incat, la un anumit moment in viitor, pe masura ce medicina si biologia vor progresa tot mai mult, vom putea aborda procesul imbatranirii ca o boala oarecare ce afecteaza organismul uman.

Acesta este si scopul pe care si-l propune proiectul SENS ("Strategies for Engineered Negligible Senescence" - Strategii pentru a Transforma Imbatranirea intr-un Proces Neglijabil). Nu este vorba de enuntul unei simple idei. Este un plan foarte detaliat pentru a remedia toate tipurile de deteriorare la nivel molecular si celular a organismului nostru.

Fiecare din metodele avute in vedere sunt deja aplicate intr-o forma preliminara (in experiente de laborator) sau se bazeaza pe tehnologii existente, care urmeaza a fi combinate. Proiectul in intregimea sa va deveni functional in cazul soarecilor de laborator in urmatorii 10 ani si dupa alti 10 ani s-ar putea intampla acelasi lucru in cazul fiintelor umane.

Cand terapiile avute in vedere vor fi puse la punct, organismul nostru nu va deveni tot mai subred si decrepit pe masura ce imbatranim, pentru ca, in final, sa cada rapus nenumaratelor boli degenerative legate de procesul imbatranirii.

Vom mai muri, fireste - intr-un accident de automobil, muscati de un sarpe veninos sau contractand un tip necunoscut de gripa, dar moartea ca proces biologic nu se va mai asemana cu ceea ce este in prezent! Sigur, proiectul amintit este extrem de complicat, deoarece si procesul imbatranirii este tot atat de complicat.

Exista sapte tipuri de deteriorare la nivel molecular si celular, dar fiecare din ele este remediabil in conditiile tehnologiei deja existente sau in curs de dezvoltare. Durata vietii va fi mult mai variabila decat este in prezent, cand majoritatea oamenilor mor la varste cuprinse intre 65 si 90 de ani.

Organismul nu va deveni tot mai subred si debil, oamenii isi vor pastra tineretea fizica si mentala, pana in momentul cand vor trece din greseala strada tocmai atunci cand se va apropia de ei un automobil in plina viteza... Tratamentul imbatranirii, considerata ca o boala oarecare, va schimba radical infatisarea societatii.

Vor fi probabil unii atat de speriati de aceasta perspectiva, incat vor considera preferabil ca imbatranirea sa fie acceptata ca un fenomen inevitabil, asa cum este astazi. Aceasta ar insemna insa sa se nege oamenilor dreptul la viata.

A alege intre a trai si a muri este dreptul cel mai fundamental al omului; si, invers, datoria de a oferi altora posibilitatea de a face aceasta alegere este suprema datorie a fiintelor umane. Unii afirma ca oamenii care vor trai la nesfarsit se vor plictisi teribil, dar, asa cum ne arata prezentul, persoanele educate nu se plictisesc, pentru ca sunt tot timpul interesate de lucruri noi.

In fine, unii se tem ca acest lucru inseamna ca vom incalca legile naturii si vom lua locul lui Dumnezeu. Dar de cand omul a inventat focul si roata, a demonstrat neintrerupt capacitatea si dorinta de a-si imbunatati conditia.

Ar insemna sa nesocotim aspectul cel mai fundamental al insasi notiunii de om daca vom accepta imbatranirea si decrepitudinea ca un dat vesnic, de care nu vom scapa niciodata. Iar faptul ca a schimba lumea inseamna a lua locul lui Dumnezeu nu poate constitui decat o confirmare a adevarului biblic ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea sa.