Cei mai importanti producatori de placi de baza pentru computere, printre care Asus, Gigabyte si Micro-Star International (MSI), prognozeaza vanzari in scadere in primul trimestru din 2005, ca urmare a efectului sezonier (scaderea interesului cumparatorilor dupa Sarbatorile de iarna).

Singura exceptie o reprezinta firma Elitegroup Computer Systems (ECS). Potrivit DigiTimes, conducerea ECS nu a spus cu cat le vor creste vanzarile, dar a precizat ca avansul lor va fi favorizat de imbunatatirea retelei de distributie din Europa.

STATISTICI. De la inceputul anului si pana in prezent, ECS a comercializat pe piata placilor de baza 15,25 milioane de unitati, un progres de 11% fiind consemnat in a unsprezecea luna a anului, cand vanzarile sale au atins 1,6 milioane de unitati. Cel mai mare producator de placi de baza (Asus) a anuntat ca in primele trei luni ale anului viitor va inregistra o scadere de 12% a vanzarilor.

Pentru trimestrul patru al anului curent, estimarile companiei se incadreaza intre 12,5 si 13 milioane de unitati. Compania Gigabyte nu a precizat rata de scadere a vanzarilor, dar volumul se va situa sub ultimul trimestru din anul 2004, estimat la 4,1 milioane de unitati.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie, compania a comercializat 13,6 milioane de placi de baza, dar in noiembrie a inregistrat o scadere cu 3,3% a volumului, la 1,45 milioane de unitati. MSI estimeaza ca vanzarile sale din primul trimestru al anului 2005 se vor reduce.

In cele unsprezece luni scurse din acest an, volumul placilor de baza produse de MSI si distribuite pe piata mondiala a fost de peste 13 milioane de bucati.