Mobilul triplei crime au fost 7.000 de euro investiti in traficul de droguri facut de nepotul victimelor.

Una dintre cele mai derutante enigme din ultimele trei luni este pe cale de a fi dezlegata complet. Este vorba de disparitia unei familii din orasul Mangalia, eveniment care a facut sa curga multa cerneala, presupunerile celor interesati de evolutia acestui caz mergand de la ipoteze serioase pana la fabulatii.

Adevarul s-a dovedit mai crunt decat orice ipoteza formulata pe marginea acestui caz: o intreaga familie, mama, tata si copil, a murit pentru ca unul dintre ei a investit 7.000 de euro in traficul de droguri. Este genul de greseala pe care un om normal o plateste cu inchisoarea, dar, in acest caz, inchisoarea ar fi fost o usurare.

O familie bizara

Sotii Lucretia si Alexandru Ion, precum si fiica lor, Amalia, au disparut la 29 septembrie. Disparitia a fost sesizata abia la 8 octombrie. Pentru ca nu se stia exact soarta lor, toate relatarile despre aceasta familie au fost favorabile. Acum, cand se cunoaste adevarul, povestea poate fi spusa mai direct.

Barbatul, in varsta de 38 de ani, si sotia sa, cu trei ani mai tanara, lucrau ca ospatari in statiunile de pe litoral. Periodic, ei plecau in Germania si munceau la restaurantul unei cunostinte. Ultima oara au revenit in tara la sfarsitul lunii august. Castigasera, in patru luni de munca in Germania, 9.000 de euro si o masina Opel Astra. Sotii Ion aveau o datorie de 1.500 de euro.

Au mai folosit aproximativ 500 de euro pentru cheltuieli curente. Le-au ramas 7.000 de euro si toata lumea era convinsa ca banii urmau sa fie destinati constructiei unei vile pe un teren cumparat la 2 Mai.

Banii aveau o alta destinatie si ea trebuie cautata in activitatea unei rude a lor, Stefan Niculescu. El este oaia neagra a familiei.

Trafic de droguri

Alexandru Ion rupsese orice legatura cu familia sa, dar Lucretia era in foarte bune legaturi cu toate cele sase surori ale sale. Una dintre acestea, Victorita Ene, se ocupa chiar de casa sotilor Ion, atunci cand acestia erau plecati. De altfel, Victorita este cea care, la 8 octombrie, a sesizat politia asupra disparitiei cumnatului si surorii.

O alta sora are un fiu, Stefan, in varsta de 22 de ani. Acesta este nascut in Mangalia, dar s-a mutat in Constanta, unde este student la Universitatea "Ovidius". Stefan Niculescu face parte dintr-un grup de tineri care sunt folositi de retelele de crima organizata din strainatate pentru traficul de droguri si de persoane.

Cel mai bun prieten al lui Stefan este un albanez, Blenis Shyti. Acesta are 21 de ani si provine din localitatea Kucove – Albanis. El este student in anul al II-lea la Facultatea de Relatii Economice Internationale, tot din cadrul Universitatii "Ovidius". Shyti a fost arestat in urma cu doua zile, sub acuzatia de trafic de persoane. El este invinuit ca a vandut in strainatate o tanara.

Banda de studenti

Stefan, Shyti si un alt albanez, Albion Todri (in varsta de 19 ani, student la aceeasi Universitate), se afla de mai mult timp in atentia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizate si Terorism – Constanta.

Shyti era invinuit ca, la data de 5 noiembrie 2004, a racolat o fata din orasul Cernavoda si a atras-o in apartamentul lui din Constanta, sub pretextul ca ii va gasi un loc de munca decent in Spania. La 25 noiembrie, fata a fost dusa in strainatate si silita sa se prostitueze. Ea a reusit sa scape si l-a denuntat pe cel care a rapit-o.

La 10 decembrie 2004, politia a intrat in apartamentul lui Shyti aflat intr-un bloc de pe strada Capitan Eugeniu, din Constanta. Pe langa alte probe, au fost gasite si cinci cartuse de pistol, dintre care patru erau netrase.

Pentru povestea care ne intereseaza, au fost gasite si alte probe.

Disparitia din septembrie

La 8 octombrie, Victorita Ene a anuntat politia ca sora sa a disparut de acasa. Femeia a spus ca nu s-a impacientat mai devreme, pentru ca a crezut ca Lucretia si Alexandru Ion au plecat intr-o scurta vacanta la munte. La o analiza mai atenta a casei, a iesit la iveala un adevar mult mai sumbru.

Nu se punea problema unei plecari in vacanta, pentru ca in bucatarie Alexandra lasase pe masa legumele pregatite pentru a fi puse la murat. In sufragerie, fusese taiata o bucata de mocheta. In casa au fost gasite mai multe urme de sange, iar testele ADN au demonstrat ca era vorba de sangele lui Alexandru Ion, grupa B3.

La 25 octombrie, intr-o parcare din orasul Constanta, a fost gasit Opelul Astra al familiei Ion. In portbagaj, erau fire de par de la Amalia, fetita lor, in varsta de 8 ani. Masina fusese abandonata acolo la 19 octombrie, dupa ce cazul incepuse sa faca valva in presa.

Imediat s-au facut speculatii, prima fiind ca, pe fondul geloziei, Lucretia l-ar fi omorat pe Alexandru si apoi ar fi disparut cu fiica sa. Mai tarziu, in Bihor, a aparut o persoana care a spus ca l-a vazut pe Alexandru Ion la granita cu Ungaria. In paralel, au fost cercetate mai multe locuri in care se banuia ca erau pete de sange provenind de la membrii familiei Ion.

Telefoanele mobile

Inca de la inceput s-a stiut ca sotii Ion au disparut impreuna cu telefoanele lor mobile. Aparatele au fost inchise, ceea ce a marit suspiciunile rudelor privind o banala plecare in vacanta. In timpul perchezitiei din 10 decembrie, facuta in apartamentul lui Blenis Shyti, au fost gasite cele doua aparate. Mai mult, s-au gasit actele casei sotilor Ion si cateva obiecte personale.

Un pantof ce apartinuse Lucretiei Ion avea urme de sange.

Cea mai evidenta legatura dintre studentul albanez si familia din Mangalia era Stefan Niculescu. Ieri dimineata, Niculescu a fost citat la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, fiind banuit de implicare in traficul de persoane pentru care fusese arestat Shyti.

Oribila crima

Anchetatorii au aflat ca Stefan Niculescu pusese ochii pe cei 7.000 de euro ai familiei Ion. Politistii se feresc sa faca declaratii, dar se pare ca Alexandru Ion a fost convins sa investeasca banii intr-un transport de droguri pe care Stefan si Blenis Shyti urmau sa le revanda.

O varianta este ca Alexandru a dat banii, nu a primit profitul la care se astepta si atunci a amenintat ca ii va denunta pe cei doi. O alta explicatie este ca Alexandru nu a vrut sa dea de bunavoie banii, iar a treia solutie a acestui amanunt neclarificat ar fi ca Stefan si albanezul hotarasera sa ii elimine pe sotii Ion din afacere.

Cert este ca Stefan, si albanezul au intrat in casa fiind primiti de cei doi soti. Cei patru s-au certat. Lucretia si Alexandru Ion au fost imobilizati si legati cu mainile la spate. Apoi, femeia a fost omorata prin strangulare, iar barbatul cu 12 lovituri de cutit. Nici unul nu a apucat sa se apere. Cadavrele au fost lasate in casa si Stefan a plecat sa o ia de la scoala pe Amalia.

El era speriat ca fetita se va intoarce de la scoala si va da peste cadavre. Amalia a fost strangulata cu centura pe care Stefan a scos-o de la pantaloni. Trupul inert a fost bagat in portbagajul masinii Cielo pe care Stefan o imprumutase de la tatal sau. Copilul s-a trezit si a inceput sa planga.

Atunci, Stefan a tras masina pe dreapta, a deschis portbagajul si a terminat ce incepuse, sugrumand-o pe fetita.

Enigma trupurilor

In aceeasi zi, 29 septembrie, Stefan si albanezul au dus trupul fetitei in zona Valu lui Traian. In apropierea liniei ferate, la liziera padurii a fost sapata o groapa in care a fost pus trupul copilului, infasurat intr-o bucata de mocheta, care era in portbagajul masinii Cielo.

A doua zi, pe 30 septembrie, criminalii s-au intors in apartamentul sotilor Ion. Ei au inceput sa spele petele de sange si au infasurat cadavrul barbatului in pungi de plastic si un cearsaf, toate legate cu sarma. Au dus cadavrul pe drumul spre Constanta, in apropierea localitatii 23 August. Aici au sapat o groapa de 1 metru adancime si au pus in ea trupul lui Alexandru Ion.

La inceputul lunii octombrie, Shyti si Stefan s-au intors in apartament pentru a lua si trupul Lucretiei. Ei au spalat sangele de pe pereti si au taiat bucata de mocheta ce se imbibase cu sangele lui Alexandru. Cadavrul femeii a fost infasurat in bucata de covor, in "pachet" fiind pus si cutitul folosit la crima.

In acea zi, criminalii au redeschis groapa in care l-au pus pe Alexandru Ion si au asezat deasupra cadavrul femeii. Totul a fost acoperit cu foarte putin pamant, dar nimeni nu a gasit cadavrele pentru ca este vorba de o zona neumblata.

Epilog

Blenis Shyti a fost acuzat si de omor deosebit de grav. Stefan Niculescu a fost retinut si astazi urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva sub aceeasi acuzatie. Ieri, pe Aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti a fost retinut si Albion Todri. Albanezul a fost adus la Constanta pentru audieri.