Majorarea tarifelor la utilitati se va face de la inceputul anului, in conditiile in care anuntarea lor se amana de pe o zi pe alta. Potrivit unor surse din cadrul autoritatilor de reglementare, cresterea preturilor a adus multe convergente cauzate de schimbarea modalitatilor de calcul.

La energia electrica s-ar putea sa avem o majorare a preturilor de aproximativ 15%, din mai multe motive. Primul si cel mai important este recuperarea investitiilor facute de producatori in asa masura incat sa fie acoperite costurile si sa existe un profit. Cea mai mare crestere va interveni la Hidroelectrica, unde costurile de productie aproape s-au dublat.

Precizam ca energia hidro acopera aproximativ 30% din consumul total de energie. Un alt motiv il reprezinta intrarea noilor actori pe piata: ENEL, care isi cere drepturile din contractul de privatizare. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Jean Constantinescu, s-ar putea ca saptamana viitoare sa fie anuntate noile tarife.

Gurile rele vorbesc ca majorarea o sa fie mai mare decat cea din vara anului 2004 pentru ca, potrivit acordurilor incheiate cu FMI si Banca Mondiala, preturile trebuie aliniate la cele europene in momentul aderarii Romaniei. De altfel, surse oficiale din ANRE ne-au precizat ca majorarea s-ar putea face o data pe an. Pe de alta parte, Constantinescu sustine ca nu este sigur (n. red.

- in privinta principiului majorarii anuale), deoarece a fost infiintat un consiliu special care va analiza in primele sase luni daca va mai fi nevoie de o alta ajustare a preturilor. In ceea ce priveste gazele naturale, Dan Pantilie, presedintele autoritatii de reglementare din domeniu, ne-a precizat ca anuntarea noilor tarife se poate face chiar si pe 31 decembrie.

Astfel, potrivit acordului stand-by, pretul la gazele naturale din productia interna urmeaza sa creasca de la 60 la 85 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.