Dintr-o singura trasatura de condei pe decretul de gratiere a lui Miron Cozma, presedintele in exercitiu Ion Iliescu a reusit sa aseze o majoritate parlamentara in jurul Aliantei PNL-PD. Cu iscalitura sa "pur formala" pe acelasi document, Adrian Nastase i-a cedat lui Calin Popescu Tariceanu ceea ce, cu aroganta, numea, zilele trecute, "dreptul" Uniunii PSD+PUR de a forma guvernul.

Doua semnaturi de mare greutate pe un act revoltator au redus considerabil perioada crizei de guvernare ce ameninta Romania si au declansat o alta criza, inlauntrul atotstapanitorului PSD. "Raul a fost facut!", declara, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela, comentand decizia naucitoare a lui Iliescu de a revoca decretul de gratiere a fostului lider al minerilor si a inca 46 de persoane.

Cu alte cuvinte, pentru formatiunea etnicilor maghiari care, toata saptamana, a pendulat intre Alianta si PSD nu mai exista cale de intoarcere spre acesta din urma.

"Impulsul" decisiv in a urma Alianta l-a primit o data cu publicarea decretului de gratiere in Monitorul Oficial, mai multe personalitati udemeriste pronuntandu-se transant impotriva colaborarii cu un partid al carui lider face gesturi de clementa fata de capetenia sangeroaselor mineriade si fata de unul dintre responsabilii masacrului de la Timisoara, din decembrie 1989.

Cum in UDMR se manifestau deja doua tabere - pro si contra alierii cu fostul partener, PSD -, scandalul monstru declansat de ultimele evenimente i-a redus la tacere pe conservatori, grabind o intelegere de principiu cu Alianta D.A. Tot ieri, pe la ora pranzului, umanistii simteau "acelasi impuls".

PUR, care ar fi tradat oricand Uniunea daca cealalta parte i-ar fi oferit mai mult sau macar atat cat ii promisese PSD, astepta explicatii suplimentare de la Ion Iliescu pentru gratiere si nu se arata satisfacut de "gestul reparatoriu" al anularii ei. Nici pentru oportunistul si ezitantul Dan Voiculescu nu mai exista asadar cale de intors partidul in Uniune.

Motivele pentru care UDMR si PUR nu mai pot da inapoi tin atat de considerente de imagine, cat si de situatia actuala din PSD. Asocierea cu un partid ai carui lideri au comis greseli ireparabile, ce au revoltat opinia publica, ar fi daunatoare pe termen scurt, dar alierea la guvernare cu un PSD care nu mai prezinta garantii de stabilitate politica ar fi si mai nociva, pe termen lung.

Or, PSD a intrat, acum, in cea mai serioasa criza de dupa 1997, cand un grup important condus de Teodor Melescanu s-a rupt din PDSR si a format Alianta pentru Romania. De aceasta data, au intrat in coliziune chiar stalpii partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Daca va continua confruntarea dintre ei, aceasta va fi ca o lupta intre mamuti. Deja ecourile ciocnirilor dintre ei s-au facut auzite.

Pentru prima data in istoria sa, PSD se delimiteaza intr-un comunicat oficial de o decizie a lui Iliescu, indraznind sa-i ceara public ca sa revina asupra ei. Tot pentru prima data, un vicepresedinte linistit ca Mihai Tanasescu striga indignat ca, daca Ion Iliescu va fi presedintele PSD, el demisioneaza din partid.

Si tot pentru prima data, Nastase renunta la formularea "divergente firesti de opinii" si declara limpede ca "nu este de acord" cu inca seful statului, ba chiar il preseaza pe acesta sa anuleze gratierile. Premierul incearca astfel sa minimalizeze imensa eroare de a fi contrasemnat un document pe care sustine ca nu l-a citit, dand, in acelasi timp, semnalul separarii apelor in PSD.

Deocamdata, partidul pare a se fi aliniat in spatele sau si singura sansa ca sa ramana astfel grupat ar fi ca Ion Iliescu sa renunte a mai lupta pentru sefia lui. Din desfasuratorul halucinant al ultimelor doua zile, doar un lucru este sigur: decretul de gratiere a lui Miron Cozma a insemnat si trimiterea PSD in opozitie.

Cu aceeasi iscalitura, Ion Iliescu si-a semnat propria condamnare la pensie politica. Insa, asa cum marturisea nu de mult, se simte "inca plin de vigoare", si doar puterea politica ii insufla si mai multa viata.