"O logodna foarte lunga'' s-a dovedit a fi un compromis reusit intre imaginatia francezilor si banii americanilor de la Warner Bros. Ecranizarea romanului lui Sebastien Japrisot a avut nevoie de un buget de 60 de milioane de dolari.

Cand "Amelie" a devenit, in urma cu cativa ani, un hit international, aducand la un numitor comun parerile tuturor, Audrey Tautou a fost ridicata la “rangul” de “noua iubita a Frantei”.

Din fericire pentru ea, nu a ramas aici, transformandu-se incet, dar sigur intr-o adevarata actrita, care nu are nevoie de tipare pentru a se simti in largul ei interpretand roluri dintre cele mai variate. O pustoaica de otel, puternica si decisa in ceea ce priveste cariera ei si care s-a declarat de la inceput o fana a partiturilor “de subtanta“.

Ce inseamna aceasta? in viziunea ei, s-ar traduce prin alegerea rolurilor care transmit ceva si prezinta un numar mai mare de replica decat totalul replicilor. Frumoasa explicatie…

Cel mai nou film al actritei franceze este “O logodna prea lunga“ ("A Very Long Engagement) si a stranit puternice controverse in tara ei de origine.

Cearta a implicat CNC-ul francez, pe producatorii peliculei si mai multi ziaristi si a plecat de la faptul ca, in afara banilor obtinuti de la stat, productia a beneficiat si de finantare straina, ceea ce, se pretindea, nu ar mai merita banii de la stat. De fapt, banii au plecat spre “O logodna prea lunga“ din buzunarul Warner Brothers, ceea ce a avut darul sa-i nemultumeasca pe multi.

in primul rand, pentru ca francezii sunt foarte refractari la orice ajutor din partea companiilor de peste Ocean, pretinzand ca vor sa apere forma si substanta filmului francez. Noi am spune ca e vorba de orgoliu… Pentru “O logodna prea lunga“, Audrey a facut din nou pereche cu Jean-Pierre Jeunet, regizorul minunatei "Amelie''.

Acum, insa, interpreteaza rolul unei femei care isi cauta iubitul disparut in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Farmecul trist al filmului, care va rula anul viitor si in Romtnia, felul in care e jucat si realizat, ii indreptateste pe producatori sa sper chiar la o nominalizare la Oscar. Sunt insa precauti in declaratii.

Drama

Regia: Jean-Pierre Jeunet Cu: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel