Mentinerea lui Timofte in fruntea SRI face parte din miscarea tactica a lui Basescu de a-si asigura instrumentele cu care sa isi poata pune in aplicare obiectivele imediate. Intentia de pastrare in functie a sefului SRI a fost sugerata de presedinte, luni seara, la Realitatea TV.

Declaratii ulterioare, inclusiv bazate pe surse ale Cotidianului din ambele zone, vin sa confirme ipoteza pe care Basescu doar a lasat-o sa se intrevada. Singura schimbare importanta ar putea interveni la nivelul esalonului doi.

Declaratiile lui Basescu acordate postului Realitatea TV pe tema serviciilor de informatii au fost destul de transparente. „Nu sint adeptul politicienilor in fruntea serviciilor de informatii. Trebuie sa terminam cu povestea asta, pentru ca o parte dintre sefii serviciilor de informatii au plutit pe aceste servicii.

O desemnare a unui politician inseamna, pina la urma, riscul ca serviciul sa nu raspunda cu necesarul de subordonare catre virful serviciului. In acelasi timp, prezenta in fruntea serviciilor de informatii a unui om politic, care nu are autoritate asupra specialistilor din serviciu, risca sa faca serviciul ineficient chiar pentru presedinte“, a spus seful statului.

Motivele lui Basescu

Argumentul impotriva politicienilor-sefi de servicii ascunde, in fapt, altul, mult mai important. Basescu doreste sa-l pastreze pe Radu Timofte in fruntea SRI. Si ar putea fi singurul, asa cum anunta cu mai mult timp in urma intr-o alta declaratie data presei. Decizia presedintelui pare sa aiba in spate un calcul cit se poate de pragmatic.

In primul rind, Basescu n-are nici un interes sa repete experienta nefericita a fostului presedinte Emil Constantinescu, care s-a grabit, venind la putere, sa schimbe sefii tuturor serviciilor de informatii, trezindu-se cel putin in prima parte a mandatului cu institutii, daca nu ostile, macar ineficiente. In al doilea rind, e vorba de urgente ce tin de programul prezidential.

Basescu are nevoie de un SRI cit se poate de functional. O schimbare la virf i-ar da mai degraba batai de cap. Pastrarea lui Timofte la conducerea SRI e sugerata si de multe alte declaratii lansate in aceste zile.

Analistul pe probleme de securitate Radu Tudor, perceput ca un apropiat al directorului SRI, Radu Timofte, interpreteaza afirmatiile presedintelui Basescu in sensul mentinerii actualului sef al SRI.

„Din informatiile pe care le am, cel care va fi mentinut in functie va fi Radu Timofte, directorul SRI, tocmai din motivele pe care Traian Basescu le-a invocat, anume o cooperare extrem de importanta cu servicii secrete occidentale, in special cu cele americane”, declara ieri analistul pe probleme de securitate Radu Tudor.

„Basescu merge deocamdata pe mina lui“

O confirmare ne-a venit ieri si din partea unuia dintre liderii influenti ai PD: „Cred ca nu se pune nici pe departe problema inlocuirii lui Timofte in februarie, asa cum s-a speculat, si cred ca Basescu merge deocamdata pe mina lui”, ne-a declarat sursa citata.

Acelasi lider PD vorbeste despre solutia de control asupra lui Timofte, anume prin numirea, anuntata de presedinte, a unui prim-adjunct al directorului SRI din generatia de absolventi ai Academiei Nationale de Informatii dupa 1989.

Si fostul sef al Comisiei parlamentare de control al SRI, deputatul PSD Ioan Stan, care s-a remarcat in timp prin declaratii critice la adresa lui Timofte, vede probabila raminerea actualului director in fruntea SRI chiar pe o perioada de mai multi ani.