Fostul presedinte al Biroului Electoral Central, Emil Ghergut, va raspunde pentru afirmatiile sale din campania electorala, dupa ce Colegiul de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa propuna Consiliului Superior al Magistraturii inceperea actiunii disciplinare impotriva judecatorului.

Decizia a fost luata, ieri, de sapte din cei 11 membri ai Colegiului, Ghergut neavand dreptul sa participe la intrunirea in care se discuta situatia sa.

Colegiul si-a motivat gestul prin faptul ca, prin afirmatiile facute, Emil Ghergut a adus atingere prestigiului si imaginii justitiei. La sfarsitul lunii noiembrie, judecatorul Ghergut a criticat, in cadrul unei conferinte de presa, Alianta Dreptate si Adevar si pe candidatul acesteia la presedintie.

Fostul presedinte al BEC a spus atunci: "Dar nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-a castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu.

" Aceasta fraza avea sa ii aduca multiple critici lui Ghergut din partea societatii civile, care a reactionat virulent, acuzandu-l pe judecator ca incalca Statutul Magistratilor. Acolo, se prevede ca magistratii nu se subordoneaza scopurilor politice si nu pot face parte din partide politice.

Mai mult, acestia sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor sale politice.

Organizatiile civile au cerut sanctionarea

Liga Apararii Drepturilor Omului si Alianta D.A. au cerut, la inceputul lunii decembrie, ca Emil Ghergut sa-si prezinte imediat demisia din functia de presedinte al BEC, in urma afirmatiilor catalogate de membrii Partidului Democrat ca fiind de natura propagandist-politica impotriva lui Traian Basescu.

In data de 15 a aceleiasi luni, 15 organizatii civile au solicitat sanctionarea judecatorilor Emil Ghergut si Victor Pasca Camenita pentru declaratii politice. Printre aceste asociatii se aflau si Pro Democratia, APADOR - Comitetul Helsinki si Grupul pentru Dialog Social.

Judecatorul asteapta sentinta CSM

In alta ordine de idei, Colegiul de conducere al ICCJ a constatat ca judecatorul Camenita, fostul purtator de cuvant al BEC, nu a lezat imaginea justitiei, asa cum au sustinut organizatiile neguvernamentale care l-au reclamat.

Potrivit legii, dupa ce Colegiul a sesizat CSM cu privire la o actiune disciplinara, aceasta institutie poate decide, in acest moment, chiar si excluderea lui Emil Ghergut din magistratura, aceasta fiind cea mai grava sanctiune pe care o poate primi fostul presedinte al Biroului Electoral Central.

Criticat si de colegii de la ICCJ

Emil Ghergut a fost criticat, la vremea respectiva, si de colegii sai de la Curtea Suprema de Justitie. Judecatoarea Nineta Anghelina, pe atunci membra a Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, in cadrul unei sedinte a acestui for, ca Ghergut, prin afirmatiile pe care le-a facut, a incalcat Statutul Magistratilor si a afectat imaginea Justitiei prin modul in care s-a prezentat.

"Ar fi nedrept sa ne prefacem ca lucrurile sunt in ordine, atata vreme cat imaginea Justitiei creata de acest magistrat este jalnica", a afirmat Nineta Anghelina.