Ion Tiriac si invitatii sai au ucis de sase ori mai multi mistreti fata de cota aprobata de Ministerul Agriculturii. Codul penal pedepseste acest aspect si cu inchisoarea.

Timp de doua zile, Ion Tiriac a organizat o vinatoare de protocol pe fondul sau de la Balc, judetul Bihor. Adrian Nastase, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu, bancheri din Germania, Spania, SUA si Australia au fost invitatii speciali ai fostului tenisman.

Vinatorii s-au dovedit priceputi si au doborit 185 de mistreti, dintre care au cazut sub gloante si citeva scroafe gestante, potrivit sefului Directei Silvice Oradea, ing. Liviu Judea. Putin pe linga etica vinatorilor, sustin ONG-urile care se ocupa de protectia animalelor.

Povestea acestui eveniment a fost preluata de unele ziare ca un eveniment monden, iar Ion Tiriac a subliniat ca organizarea a fost ireprosabila. Exista insa o problema: a fost depasita cota de recolta aprobata pe acel domeniu pentru 2005 de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Seful Biroului de Vinatoare din cadrul MAPDR, Ilie Mihalache, ne-a declarat ca pentru Fondul Balc cota a fost stabilita la 30 de mistreti pe an. „Impuscarea animalelor din crescatorie poate avea loc doar in tarc. Eliberati din acel loc, mistretii au ajuns pe fondul propriu-zis, iar aici cota este clara. Cine o depaseste risca pedepse penale“, ne-a spus Mihalache.

De la un an la doi ani de inchisoare sau amenzi penale de la 100 la 150 de milioane de lei, prevede articolul 36 din Legea nr. 103/1996 privind fondul cinegetic. O discutie cu domnul Tiriac nu a putut avea loc, pentru ca de aceste aspecte se ocupa avocatul sau, Nicolae Mindrila.

„Totul s-a desfasurat conform legii. Este o neintelegere ori exista anumite interese politice in urma schimbarii puterii. Exista o ordonanta guvernamentala din vara lui 2004 care spune ca gestionarul unei crescatorii de animale salbatice poate vina cit stabileste. Fara restrictii ca numar de animale“, ne-a declarat avocatul Mindrila, precizind ca „vinatoarea nu a avut loc in tarc“.

Ceea ce inseamna ca au fost ucise animale pe fondul de vinatoare la o cota stabilita precis. Si incalcata, conform specialistului din minister.

Cadoul lui Sirbu: 12.000 ha pentru 10 milioane de lei

Unul dintre cele mai bune de fonduri de vinatoare ale lui Ceausescu a fost cel din Padurea Balc. Din 2001, acesta i-a fost atribuit lui Ion Tiriac, care are Asociatia de Vinatoare Zimbrul. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, de la AGVPS, de la numeroase organizatii de protectia animalelor ne-au informat ca domeniul de vinatoare a fost dat aproape gratis de ministrul Ilie Sirbu.

Bancherul Tiriac plateste anual 9,3 milioane de lei pentru 11.528 de hectare, dintre care suprafata de 1.400 ha este un tarc. Avocatul Mindrila ne-a spus ca s-a organizat licitatie, iar anuntul a fost dat intr-un ziar.

In arhiva MAPDR exista doar doua acte. Un ordin prin care ministrul Sirbu a dat in gestiune fondul de vinatoare, fara licitatie, asa cum prevede legea. Primul act ii lasa in grija terenul lui Tiriac pentru zece ani, dar a urmat al doilea contract, prin care ex-sportivul primeste gestiunea pe 49 de ani.

Aceste aspecte legale vor fi repede lamurite de Corpul de Control al noului ministru al Agriculturii si Padurilor, Gheorghe Flutur.

(Cotidianul)