Ambasadorul Crouch spune ca Guvernul actual trebuie sa fie recunoscator rezultatelor economice realizate de cel precedent. "Situatia nu este atit de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres", a replicat Tariceanu.

Ambasadorul SUA in Romania, Jack Dyer Crouch II, a intrat ieri in disputa cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe marginea mostenirii lasate de Guvernul Adrian Nastase.

Intr-o conferinta cu tema "Perspective asupra prosperitatii Romaniei", ambasadorul SUA a declarat ca actualul Guvern va trebui sa tina cont de faptul ca rezultatele pe care le va avea in acest an au la baza stabilitatea macroeconomica asigurata de fosta guvernare.

"Prezentul Guvern are sansa de a construi pe solida performanta macroeconomica pe care o mosteneste de la Guvernul anterior, care a facut multi pasi inainte, ce s-au dovedit pozitivi pentru Romania", a afirmat Crouch. Replica nu s-a lasat asteptata si a fost una departe de diplomatie: "Situatia nu este atit de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres", a afirmat Tariceanu.

El a aratat ca, in 2004, s-au suprapus in mod nefericit doua obiective - incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, respectiv alegerile generale. Primul ministru a continuat explicind ca daca primul obiectiv presupune un ritm al reformelor deloc agreabil, cel de-al doilea este extrem de costisitor.

"Intr-un an electoral nu te apuci sa faci reforme, iar fosta guvernare a incetinit ritmul reformelor, a facut cadouri electorale", a mai spus Tariceanu. Numai in ceea ce priveste sanatatea, arata Tariceanu, s-au cheltuit pe medicamente compesate in 2004 o treime din bugetul pe 2005, adica peste 4000 de miliarde. "Bugetul Ministerului Sanatatii pentru acest an este de 12.000 de miliarde de lei.

Din aceasta suma, 4.000 de miliarde au fost deja cheltuiti, printr-o hotarire de Guvern adoptata la finele lui 2004, iar alte 3.700 de miliarde reprezinta datorii catre firme, restante din 2003", a explicat Tariceanu. Premierul a adaugat ca rata de crestere economica inregistrata anul trecut a fost una "nesanatoasa", existind riscuri de supraincalzire.

Deficitul de cont curent pentru anul trecut s-ar putea situa la 6,5% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care cheltuielile publice s-au "umflat" in mod nejustificat, a apreciat Tariceanu. Printre evolutiile pozitive din 2004 Tariceanu a mentionat anul agricol exceptional, care nu va reusi insa sa contrabalanseze efectele majorarii arieratelor.