Dramaturgul american Arthur Miller, unul din cei mari scriitori contemporani, a incetat din viaţă, la varsta de 89 de ani. Suferea de pneumonie, cancer şi probleme cardiace.

Piesele sale, cu puternicul lor accent pus pe viaţa de familie, moralitate şi responsabilitate personală, sunt o reflectare foarte fidelă a modului de viaţă american, cu toate complexităţile, dilemele şi frustrările sale.

Caştigător al premiului Pulitzer, pentru "Moartea unui comis voiajor", pe cand avea numai 33 de ani, Arthur Miller a lăsat in urma sa o operă memorabilă.

"O mare parte din opera mea işi are izvorul in inima vieţii noastre, fiindcă astăzi vedem cum familia se rupe, iar oamenii nu mai obişnuiesc să trăiască prea mult in acelaşi loc", spunea Arthur Miller intr-un interviu acordat in anul 1988.

"Dizlocarea contribuie la sentimentul nostru de nesiguranţă. Iţi inoculează sentimentul că nimic nu mai este permanent".

Căsătoria sa, in 1956, cu actriţa Marilyn Monroe, l-a catapultat şi mai mult pe luminile rampei, deşi nu era genul de publicitate pe o căuta Miller.

Arthur Miller şi Marilyn Monroe

Intr-un interviu acordat in anul 1992 unui ziar franţuzesc, Miller spunea despre Marilyn Monroe că avea talentul de "a se autodistruge", şi că in perioada cat au fost căsătoriţi, "toată energia şi atenţia mi-au fost indreptate către incercarea de a o ajuta să-şi rezolve problemele.

Din păcate, nu am avut un succes prea mare".

"Moartea unui comis voiajor", piesă pe care a terminat-o in numai şase săptămani, a fost extrem de bine primită de critică, imediat după lansarea ei pe Broadway, in regia lui Elia Kazan.

"Nu mi-am inchipuit niciodată că Moartea unui comis voiajor va lua proporţiile pe care le-a luat, spunea Arthur Miller in anul 1988. A devenit un mit, nu numai in America, dar şi in alte locuri din lume".