IBM a anuntat rezultatele raportului Global Business Security Index pentru anul 2004 si a anticipat potentialele amenintari de securitate in 2005.

Pe baza indicatorilor recenti, se estimeaza pentru 2005 un atac agresiv al virusilor si viermilor asupra dispozitivelor handheld, telefoanelor celulare, retelelor wireless si calculatoarelor incorporate, care includ sistemele de comunicatii prin satelit si autovehiculele.

Conform raportului elaborat de echipa IBM Global Security Intelligence Services, viermii si virusii transmisi prin e-mail au devastat retelele corporatiilor in 2004. Viermi transmisi prin e-mail precum Bagle, Netsky si Mydoom au fost pe primul loc la capitolul impact general.

In ultima parte a anului 2004, un numar tot mai mare de virusi au avut drept tinta PDA-urile si alte dispozitive mobile, precum viermele Cabir. Este posibil ca astfel de viermi sa fie copiati, astfel incat epidemiile de virusi sa atace dispozitivele mobile.

„Dupa un an ca 2004, multe departamente IT sunt epuizate in urma incercarilor de contracarare a virusilor de tipul Mydoom sau Netsky”, a afirmat Stuart McIrvine, director al Strategiei de Securitate IBM. „In orice caz, prin informatii sofisticate si analize, IBM poate identifica si intelege acum multe dintre aceste riscuri.

In plus, afacerile si clientii pot utiliza aceste informatii nu numai pentru anticiparea riscurilor de securitate, dar si pentru a evita noile tipuri de atacuri din 2005”.

Raportul IBM Global Business Security Index include o previziune a potentialelor tendinte in 2005:

Dispozitive mobile – Dispozitivele mobile precum PDA-urile si telefoanele celulare sunt acum tinta virusilor, spam-ului si ale altor potentiale amenintari de securitate. Bluetooth si alte tehnologii wireless care conecteaza dispozitivele mobile reprezinta un nou obiectiv pentru hackeri.

Furt de Identitate – Se pare ca nu exista un sfarsit pentru furtul de identitate. Atacurile phishing care utilizeaza e-mail-uri lipsite de sens si fraudeaza wesite-urile, proiectate sa divulge informatii personale precum numarul cardului de credit, nume de utilizatori si parole ale diverselor conturi, numere de asigurare sociala etc vor continua sa afecteze afacerile si consumatorii.

Malware – Creatorii de software malitios devin mai inteligenti si utilizeaza practici de dezvoltare software de baza pentru a raspandi software-ul distructiv.

Instant Messaging – Entitatile software virtuale vor migra catre retelele de mesagerie instant pentru comanda si controlul sistemelor virusate.

VoIP – Se estimeaza ca tentativele de distrugere a retelelor VoIP vor creste.

Referitor la anul 2004, raportul face urmatoarele evaluari:

Virusi – Virusii sunt in crestere, in ciuda eforturilor sustinute pentru a-i combate. Numarul acestora a crescut considerabil in cursul anului 2004.

Spam (mesajele nesolicitate) – In pofida legii CAN-SPAM Act, spam-ul s-a extins constant. Se estimeaza ca o mare parte a traficului e-mail de pe Internet este spam.

Phishing – Phishing a continuat sa se extinda in 2004.

Dezastrele Naturale – Tsunami care a lovit 3 continente in Oceanul Indian a incheiat un an devastator din punctul de vedere al dezastrelor naturale. Uraganele din America de Nord, taifunurile din Asia si alte evenimente au avut repercursiuni grave asupra oamenilor si bunurilor materiale. Pentru corporatii, siguranta angajatilor, a proprietatilor lor si a mediilor IT reprezinta o grija constanta.

Evenimentele anului 2004 subliniaza nevoia organizatiilor de a avea pregatit un plan de recuperare si revenire din dezastre.

Imagini digitale – Anul 2004 ne-a condus intr-o noua era de vulnerabilitati care au afectat imaginile digitale, precum formatul JPEG sau BMP. Vazute ca fisiere benigne, hacker-ii au descoperit modalitati de a insera anumite coduri in imagine pentru a ataca diferite aplicatii utilizate in transmiterea de imagini.

Accesand imaginea virusata, exista posibilitatea de a elibera un virus sau un vierme fara ca utilizatorul sa isi dea seama.

IBM Global Business Security Index este un raport care evalueaza, masoara si analizeaza amenintarile potentiale de securitate ale retelelor pe baza datelor si informatiilor oferite de 2.700 de profesionisti IBM in domeniul securitatii informatiei din intreaga lume si o jumatate de milion de dispozitive monitorizate.