Fidel Castro a ridicat la rang de arta «fentarea» jurnalistilor, reusind sa nu fie vazut cand nu a vrut si sa-si organizeze discursurile publice cum ar pregati un spectacol de Ziua Armatei. Despre aceasta si despre multe altele in documentarul difuzat de National Geographic pe 20 februarie.

Trasaturi aproape imobile, nas puternic si semet, o gura care a dictat mii de comenzi nebunesti, toate infipte intr-un chip dur care rareori s-a lasat imortalizat de fotografi. De altfel, Fidel Castro a ridicat la rang de arta «fentarea» jurnalistilor, reusind sa nu fie vazut cand nu a vrut si sa-si organizeze discursurile publice cum ar pregati un spectacol de Ziua Armatei.

Intre cubanezi, circula si un fel de legenda, care spune ca Fidel Castro «e peste tot si nicaieri». Ei bine, despre acest personaj, aparator al ultimului bastion comunist, National Geographic va difuza in premiera duminica, 20 februarie, un documentar de doua ore.

Filmul pune lupa pe «faptele de vitejie» ale celebrului dictator cubanez, dar si pe creionarea unui potret cat mai aproape de realitate al acestui om considerat si erou, si tiran. 19 persoane din anturajul lui apropiat, de pe scena politica internationala, din propria familie au fost intervievate de realizatorii National Geographic pentru acest documentar.

Printre cei cu care s-a discutat se numara Huber Matos, un luptator de gherila alaturi de Castro si Che Guevara, in 1958. Matos a parasit insa armata rebelilor cubanezi dupa ce a observat influenta comunistilor cubanezi asupra revolutiei si a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Aparent invincibil, Castro a supravietuit ostilitatii a zece presedinti americani, unei pregatiri de invazie americana contramandata insa, precum si nenumarate incercari de asasinat si prabusirii marelui sai aliat, Uniunea Socialista. Castro a preluat puterea in Cuba in 1959, in urma unei revolutii violente.

Referinte

  • Fidel Castro si revolutia cubaneza