Mai mult de trei sferturi din bucuresteni cred ca rabdarea si atentia medicilor din spitalele de stat pot fi cistigate numai cu spagi si cadouri, reiese din cel mai recent studiu al Mednet Marketing Research Center.

Potrivit sondajului, cei care au apelat anul trecut la o clinica sau la un spital de stat au cheltuit, in medie, cu asa-zisele atentii pentru personalul medical, in jur de 11 milioane lei, aproximativ 300 de euro.

Pentru ca macar statul sa se aleaga cu ceva, daca bolnavii tot dau spaga la spital, fostul ministru PSD al sanatatii, Daniela Bartos a propus legalizarea spagii in sistemul sanitar sub denumirea de “coplata”. Ideea nu a fost acceptata atunci dar ea pare sa intereseze astazi oficiali din alte domenii cum este turismul.

Ieri seful Agentiei Nationale de Turism a spus ca va propune legalizarea bacsisului din hoteluri si restaurante.

Cei mai multi dintre respondenti, respectiv 41%, au spus ca, anul trecut, “atentiile” si cadourile pentru angajatii spitalelor de stat i-au costat intre 1 si 5 milioane de lei.

Totodata, peste 20% din cei intervievati au spus ca spagile pentru doctori, asistente si infirmiere le-au subtiat portofelele cu sume cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei, in vreme ce aproape 16% au cistigat atentia personalului medical cheltuind intre 10 si 20 de milioane de lei.

Mita si cadourile pentru personalul medical au costat pe aproximativ 7% din bucuresteni intre 20 si 40 de milioane de lei, iar pentru aproape 4% cheltuielile neoficiale in spitalele de stat au depasit 40 de milioane de lei.

“Atentiile” costisitoare pe care se simt obligati sa le faca pentru a cuceri bunavointa doctorilor si asistentelor ii motiveaza pe aproximativ trei sferturi din locuitorii Capitalei sa se declare profund nemultumiti de sistemul asigurarilor de stat.

Mai mult, coruptia din spitale le pare atit de mare, incit 40% din respondenti sint de parere ca nici introducerea asigurarilor private de sanatate nu poate imbunatati substantial calitatea serviciilor.

Bucurestenii vor mai multe rezerve

Pe de alta parte, in cazul in care ar cumpara o asigurare privata de sanatate, peste 94% din cei chestionati isi doresc ca, in caz de spitalizare, polita sa le ofere dreptul de a sta in rezerve.

Totodata, mai mult de 70% considera ca asigurarea trebuie sa includa servicii precum linie telefonica de urgenta si ambulanta, nastere in rezerve private si trimiteri in strainatate pentru tratamente care nu sint disponibile in Romania. De asemenea, aproape jumatate din respondenti cred ca asigurarea privata de sanatate ar trebui sa garanteze si ingrijirea la domiciliu dupa spitalizare.

Sondajul Mednet a fost realizat in decembrie 2004, pe un esantion de 1.400 de persoane din Bucuresti.

O noua asigurare privata de sanatate

Analiza de piata a fost comandata de Aviva Asigurari de Viata si Medicover care au considerat oportuna lansarea, in parteneriat, a asigurarii private de sanatate Vero. Destinata atit persoanelor fizice, dar si persoanelor juridice, produsul, sustin oficialii celor doua companii, asigura accesul la servicii medicale si de spitalizare la standarde inalte.

“Pentru inceput, acest produs va fi destinat bucurestenilor, urmind sa ne extindem treptat si in alte orase”, a declarat directorul general Medicover, Gabriel Ionescu. Polita ofera clientilor servicii precum stabilirea diagnosticului in ambulator, ingrijire medicala speciala in spitale si refacere dupa spitalizare.

“Polita este administrata de Medicover, dar rezolvarea problemelor pacientilor se poate face si in alte clinici private sau spitale de stat”, a precizat Ionescu. In prezent, compania a incheiat contracte cu sapte spitale din Bucuresti si poarta discutii cu alte cinci. “Ne gindim sa construim un spital privat, iar acum cautam sa cumparam terenul pe care va fi amplasat”, a adaugat Ionescu.

El a explicat ca pretul unei asigurari de sanatate este stabilit in functie de virsta, sex si factorii de risc pe care-i prezinta pacientul. “De exemplu, o pacienta de 35 de ani poate plati 17 euro pe luna pentru un pachet cu servicii standard, dar suma poate sa ajunga pina la 50-70 de euro pe luna, in functie de serviciile incluse.

Exista facilitati si pentru membrii familiei, de 5% din valoarea politei”, a exemplificat seful companiei citate.

Autoritatea pentru turism vrea sa oficializeze bacsisul

Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va propune, in cursul acestui an, legalizarea bacsisului acordat angajatilor din sectorul hotelier si de restaurante, modalitatea de aplicare a acestei masuri urmind sa fie stabilita impreuna cu Ministerul Finantelor Publice. “Toata lumea vorbeste de spaga, de comision, cit lasam ospatarului. Bacsisul este legalizat in alte tari europene.

Dorim sa incurajam angajatii din turism sa isi faca treaba in asa fel incit clientul sa fie multumit, stiind ca pot primi legal basis“, a declarat, joi, presedintele ANT, Sorin Marius Crivtonencu. Proiectul de legalizare a bacsisului va fi discutat cu Ministerul Finantelor Publice, inclusiv pentru stabilirea nivelului de impozitare.