O institutie aproape necunoscuta publicului larg, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care nu are nici macar site pe Internet, urmeaza sa beneficieze de una din cele mai extinse structuri publice din Romania: aproape 300 de angajati distribuiti in patru departamente si opt filiale regionale.

Pentru ei sunt alocate si 18 autoturisme cu un consum lunar de 500 de litri (ceea ce inseamna ca amploaiatii AEP vor parcurge in jur de 5.500 de kilometri lunar). Initiativa apartine presedintelui AEP, fostul senator PSD de Bacau, Octavian Opris, instalat la conducerea acestei autoritati la sfarsitul lui mai 2004, cand partidul sau inca nu pierduse alegerile.

Opris a prezentat guvernului Tariceanu un proiect de regulament privind organizarea AEP, in care cere ca institutia sa sa aiba 287 de angajati (fata de doar 105, cat se stabilise prin Hotararea Guvernului 279/2004), din care 23 de functii de conducere.

AEP ar urma sa fie impartita in patru departamente (in conditiile in care, potrivit unui membru al conducerii acestei autoritati, Camera Deputatilor si Senatul au doar cate doua departamente) si opt filiale, corespunzatoare regiunilor de dezvoltare. "Va fi o institutie monstruoasa", a spus un membru al conducerii AEP, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Acesta a sustinut ca atributiile AEP - care, in principal, asigura aplicarea unitara in intervalul dintre doua perioade electorale a dispozitiilor privind desfasurarea alegerilor sau a altor consultari cu caracter national sau local si sprijina dotarea sectiilor de votare cu logistica necesara - nu justifica aceasta extindere.

In plus, acest proiect de regulament a fost elaborat de Opris fara consultarea celor doi vicepresedinti ai AEP, care, oficial, nici macar nu stiu de existenta sa. Cu toate acestea, Octavian Opris a reusit sa treaca proiectul, care trebuie aprobat prin hotarare de guvern, de avizul mai multor ministere.

Printre ministrii care si-au dat acordul ca fostul senator PSD sa controleze aceasta structura imensa se afla Vasile Blaga (PD), Ionut Popescu (PNL) si Monica Macovei. In consecinta, proiectul a ajuns, joi, pe ordinea de zi a Executivului, dar, printr-o intamplare, a fost amanat.

In cele cateva luni care au trecut de la infiintare, AEP a mai fost implicata in cateva scandaluri: Pro Democratia l-a acuzat pe Opris ca a organizat ilegal concursuri pentru ocuparea unor posturi si ca acestea au fost castigate de apropiati ai presedintelui Autoritatii; sediul institutiei a luat foc, cauzele incendiului nefiind inca clarificate public.

Potrivit unui membru al conducerii AEP, a luat foc o garsoniera contruita la mansarda cladirii si care se pare ca urma sa-l gazduiasca pe un apropiat a lui Opris. In plus, focul se pare ca a ars calculatoare de cateva miliarde de lei, care tocmai erau achizitionate, dar, in afara de Opris si de pompieri, nimeni nu stie cauzele incendiului si nici ce pagube s-au produs.

Oricum, urmare a acestui incendiu, AEP a parasit sediul oficial din strada Belgrad si s-a mutat intr-un imobil nationalizat de pe strada Zborului.