Un sondaj la iesirea de la urne, difuzat de radioul si televiziunea de stat, sugereaza ca intre 77 si 80 la suta dintre cei care au votat s-au pronuntat in favoarea constitutiei.

Prezenta la vot este estimata la putin peste 40 la suta.

Referendumul din Spania are insa doar caracter consultativ. Decizia finala privind ratificarea "tratatului constitutional" va reveni parlamentului.

Pentru a intra in vigoare, constitutia ar trebui ratificata de toate cele 25 de tari membre al Uniunii Europene, pana in noiembrie 2006.

Noua tari membre au anuntat ca vor organiza referendumuri privind ratificarea. Alte doua tari inca nu au luat o decizie, in timp ce restul au decis ca ratificarea sa fie incredintata parlamentului.

In votul din Spania, centrele de vot s-au deschis la ora 8 GMT, printre primii la urne fiind regele Juan Carlos. Cand se pregatea sa puna buletinul de vot in urna, regina Sofia i-a amintit ca trebuie mai intii sa isi prezinte cartea de identitate, transmite agentia Efe.

Peste 100 de mii de politisti au fost mobilizati pentru siguranta alegerilor, in toata tara. Recent au avut loc atentate cu bombe in diverse parti ale Spaniei.

O sansa istorica

Inainte de incheierea campaniei, vineri, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero i-a indemnat pe spanioli sa se prezinte la vot, existand temeri ca prezentarea la vot va fi scazuta.

Zapatero a spus ca aceasta constitutie este la fel de importanta pentru spanioli ca si constitutia pe care au aprobat-o in 1978 si care a resaturat democratia dupa regimul lui Franco.

Avem acum o noua sansa istorica si nu trebuie sa o irosim

a spus Zapatero.