Ion Iliescu loveste din nou. Intr-un interviu acordat acum doua zile Mediafax, liderul fara functie al PSD ii aminteste din nou lui Adrian Nastase, viitorul fost presedinte al partidului, de greselile comise, anuntand curatarea formatiunii de "pasarile calatoare".

Cum nu prea exista interventie a lui Iliescu care sa nu arunce paie pe foc in partid, si de aceasta data fostul presedinte ii pune pe jar pe bogatasii PSD, anuntandu-i ca trebuie sa-si pregateasca declaratiile de avere, daca viseaza la o functie. Aceasta idee ar putea fi vazuta ca o noua lovitura pentru Nastase, celebru pentru extravagantele sale.

Pe tot parcursul interviului, Iliescu nu si-a exprimat direct nemultumirile, ci a vorbit doar despre frustrarile organizatiei sector 1 a PSD, la a carei sedinta a participat in urma cu trei zile.

Acolo, militantii adevarati i-au facut lui Iliescu diferenta dintre partidul "asezat" pe care l-a lasat el atunci cand a plecat la Cotroceni si despre pierderea indentitatii acestuia dupa patru ani cu Nastase. Tot membrii sectorului 1 au vorbit despre eliminarea "pasarilor calatoare" care vor sa ajunga pe creanga de sus, idee pe care in mod evident si indirect si-a asumat-o si Iliescu.

Referindu-se la afisarea declaratiilor de avere pentru cei care aspira la o functie in PSD, Iliescu a spus ca acestea trebuie sa fie mai riguroase decat prevede legislatia in domeniu. "Ce au avut in '90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de zece mii in depozite.

Cat are? Are zece mii, zece milioane sau un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie si asa mai departe", a completat Iliescu, citandu-i din nou pe prietenii sai de la organizatia sectorului 1.

Adio, pasari calatoare

O problema a avut Iliescu cu "pasarile calatoare din PSD". Fostul presedinte a aratat, folosind o metafora lunga, ca amicii de la sectorul 1 nu mai vor "pasari calatoare care vin si se asaza pe creanga de sus a copacului, fara sa aiba habar ce e tulpina si ce e radacina plantei respective".

"S-a propus sa se faca prevederi statutare pentru ca sa nu se mai admita asa ceva, sa nu se mai admita traseisti cu pretentii numai, care vin la bucatele gata facute cu truda altora. Sa puna umarul la treaba si sa ramana legati cu fundamentele unui partid", a mai spus Iliescu.

Tot el a declarat razboi celor care "s-au cocotat, au venit de aiurea, au fost pusi in fruntea partidului, nici macar nu s-au incadrat intr-o organizatie de partid si asta au criticat oamenii". "Astia habar n-au de partid, dar vorbesc in numele lui", a continuat senatorul PSD.

In rest, Iliescu si-a pastrat aceleasi idei pe care i le-a repetat obsesiv si lui Nastase: pierderea alegerilor a fost cauzata de proasta gestionare a aliantelor cu UDMR si PUR, de fenomenele de coruptie, pe care PSD nu a stiut sa le gestioneze si mai ales de promovarea aiurea a oamenilor in partid.

Mai mult, Iliescu a anuntat ca intreaga conducere a PSD trebuie sa-si asume raspunderea pentru pierderea alegerilor, nu doar Adrian Nastase.

Ideea vechimii, mosita de Iliescu

Cat despre proiectul prezentat de Octav Cozmanca, privind necesitatea unei vechimi pentru a putea ajunge mare lider in partid, Iliescu si-a asumat aceste idei in premiera. Nu a fost de acord cu el tocmai unul dintre apropiatii sai, Ioan Talpes.

"Daca ar fi sa urmarim viziunea domnului Cozmanca, probabil ar fi mai bine ca vechimea maxima necesara pentru o candidatura sa fie de 28, 18 sau 17 ani", a spus Talpes. Potrivit amicului lui Iliescu, o conditie esentiala pentru reformarea partidului ar trebui sa fie o competitie deschisa pentru toti membrii.

Talpes, de la care Iliescu probabil nu s-ar fi asteptat, s-a adaugat astfel unui grup numeros de protestatari ai propunerii citite de Cozmanca, dar clocite de Iliescu. Aflat ieri, probabil, intr-o zi mai buna, Iliescu a gasit cateva cuvinte de bine pentru viitorul fost lider al PSD.

Astfel, potrivit lui Iliescu, Nastase are "toata credibilitatea" avand in vedere rezultatele guvernarii, este un om "valoros", "inteligent" si cu experienta. Discutiile care pot aparea in legatura cu Nastase sunt legate, dupa Iliescu, de "cum il percepe lumea".

Intrebat daca Adrian Nastase mai are credibilitate, dupa patru ani de guvernare, Iliescu a raspuns ca "din rezultatele guvernarii, are toata credibilitatea. A fost cea mai reusita guvernare din ultimii 15 ani. Pot fi discutii, alte aspecte, cum il percepe lumea.

Referindu-se la schimbul de replici dintre Adrian Nastase si Antonie Iorgovan, Iliescu a aratat ca sunt oameni "nervosi", cu temperament si ca Nastase "nu prea iarta", are intotdeauna replici.

Alte articole:

  • Realitatea Romaneasca - Iliescu ii pregateste lui Nastase un Congres de demascare
  • Gardianul - Candidatii la functii sa aiba vechime si sa justifice averea
  • Cotidianul - „Nu-i exclusa prezenta lui Adrian Nastase in fruntea partidului“
  • Evenimentul Zilei - Iliescu il ataca iar pe Nastase