Inainte ca autoritatile sa aiba rezultate credibile in combaterea coruptiei, Traian Basescu avertizeaza ca Romania nu mai accepta eticheta de "coruptie". Presedintele invita politicienii vestici sa se comporte ca niste procurori si sa faca nominalizari pentru a-si sustine afirmatiile.

Dupa ce a prezidat prima sedinta CSAT de cind a preluat mandatul, Traian Basescu a anuntat mult asteptata decizie de a introduce coruptia printre fenomenele care atenteaza la siguranta nationala.

Insa, presedintele a mai venit si cu alta conceptie: Romania nu mai accepta etichetari generale de tara corupta, iar politicienii vest-europeni care fac astfel de afirmatii vor fi luati in seama doar daca vor face nominalizari.

Basescu a precizat ca i-a comunicat comisarului european pentru extindere Olli Rehn acest lucru in intilnirea pe care au avut-o ieri, la Cotroceni. Presedintele a afirmat ca Romania este o tara de 22 de milioane de cetateni si ca nu se va mai accepta sa se spuna despre Romania ca este o tara corupta.

El a adaugat ca aceia care fac astfel de afirmatii trebuie sa dea dovada de responsabilitate, care poate fi probata prin a spune la cine se refera. Seful statului a apreciat ca numai astfel se poate stabili un "raport corect" intre statul roman si respectivii politicieni.

El a declarat ca, pentru aceasta, respectivii politicieni vest-europeni trebuie sa spuna la ce demnitar se refera, la ce politician, la ce firma romaneasca sau straina.

Basescu a declarat ca regulile privind achizitiile publice au fost incalcate de fosta guvernare, dar ca "cel putin acelasi comportament in unele cazuri l-au avut si firmele vest-europene, firme care isi au head-office-ul in Uniunea Europeana".

"Cerem sa se faca nominalizari, pentru ca ne-ar ajuta, si nu sa ingroape intreg poporul roman in notiunea de natiune corupta", a mai spus presedintele.

El a subliniat ca "Romania nu este o tara corupta". "Rugam pe acei politicieni care in mod sincer vor sa lupte impotriva coruptiei sa spuna la ce se refera", a mai declarat seful statului.

Ce argumente ar avea Basescu?

Basescu a afimat ca, de la instalarea noului Guvern, s-a reusit decuplarea firmelor clientelare de la sursa bugetara din care patru ani si-au alimentat fondurile. El a adaugat ca o atentie deosebita este acordata respingerii aparitiei oricarei clientele, adica unei clientele a noii puteri.

Presedintele a precizat ca nu exista nici un contract care sa vizeze bani publici incheiat pentru anul 2005 fara licitatie sau acordat unor firme ale unor prieteni ai actualei puteri. El a declarat ca, desi legea prevede posibilitatea ca Guvernul sa atribuie contracte de mari dimensiuni fara licitatie, a fost luata decizia ca nici un contract sa nu fie alocat fara licitatie.

Seful statului a precizat ca a fost luata si decizia de blocare a conturilor firmelor care au datorii la asigurarile sociale sau la asigurarile de sanatate.

El a mentionat ca in prezent sint blocate conturile a 500 de firme si ca astfel de actiuni - blocarea conturilor, sechestru pe averea patronilor - vor continua pina cind bugetul va reusi sa recupereze sumele datorate de respectivele societati.

Noua strategie de securitate nationala

Basescu a prezentat la finalul sedintei CSAT, principalele amenintari care se vor constitui in "pilonii" noii strategii de securitate nationala, care va fi definita in urmatoarele 30 de zile. Presedintele a precizat ca cea mai puternica amenintare o reprezinta terorismul structurat.

El a declarat ca Romania va trebui sa decida daca actioneaza "preventiv" alaturi de aliati in afara granitelor tarii sau daca se limiteaza la o "politica reactiva". Traian Basescu s-a declarat sustinatorul "actiunii preventive", o solutie definitiva urmind a fi adoptata in 30 de zile.

Celelalte amenintari pe care va fi construita strategia de securitate nationala sint: proliferarea armamentului de distrugere in masa, regimurile totalitare care sustin terorismul, situatiile de criza, conflictele inghetate si situatiile de instabilitate politica din proximitatea Romaniei, proasta guvernare, in care un element important il reprezinta nivelul de coruptie al institutiilor statului.