"Sunt convins ca exista vointa si determinarea politica pentru a intreprinde demersurile necesare in domeniile critice, in vederea indeplinirii la timp a criteriilor de aderare", a declarat ieri comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn, imediat dupa participarea la reuniunea Comitetului Interministerial pentru Integrare Europeana, desfasurata la Palatul Victoria.

Rehn, care a marturisit ca si-a imbunatatit cunostintele de limba romana cat a stat la Bucuresti, a promis o evaluare corecta a tarii noastre in procesul integrarii, dar si faptul ca va sta cu ochii pe Guvernul roman, caruia ii va monitoriza indeaproape actiunile.

Oficialul UE a spus ca pana acum nu a constatat intarzieri in indeplinirea angajamentelor asumate de partea romana, dupa finalizarea negocierilor de aderare. "Comisia Europeana este o institutie serioasa, care nu asteapta vorbe, ci fapte", a punctat comisarul european, subliniind inca o data ca fiecare zi trebuie valorificata in beneficiul reformei Justitiei si al luptei anticoruptie.

In alta ordine de idei, Olli Rehn a declarat ca dupa vizita efectuata la Bucuresti va pregati un raspuns pentru colegul sau, conservatorul european Markus Feber, care s-a aratat sceptic in ceea ce priveste solutionarea pana in aprilie (cand este preconizata semnarea Tratatului de Aderare) a problemei coruptiei din Romania.

"In afara de intalniri cu reprezentantii Guvernului, ai Parlamentului, am avut intalniri cu reprezentantii societatii civile si ai oamenilor de afaceri. Raspunsul meu va fi acela ca autoritatile romane considera coruptia ca fiind o problema si, in acelasi timp, sunt foarte preocupate de generalizarile facute acestui fenomen.

Voi prezenta ceea ce a hotarat Guvernul in ceea ce priveste abordarea problemei coruptiei. Exista actiuni concrete, cazuri concrete care trebuie prezentate", a spus comisarul pentru Extindere.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa enumere, in acest context, masurile anticoruptie aplicate de la instalarea actualului Guvern: numirea in cabinetul sau a unor persoane carora nu li se poate reprosa nimic, aflate deasupra oricaror banuieli; promovarea unor independenti la conducerea Ministerului Justitiei; anularea imunitatii fostilor ministri si scoaterea Consiliului Superior al

Magistraturii de sub influenta politica. Tariceanu a mentionat si actiunile demarate de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si de Parchetul National Anticoruptie, in dosare care pana acum au stat ascunse in sertare. "Romania este angajata ferm pe drumul respectarii angajamentelor", a conchis premierul.