Aspecte din interviul acordat de presedintele Traian Basescu Agentiei REUTERS

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine, intr-un interviu acordat Agentiei REUTERS, ca imediat dupa semnarea tratatului de aderare la UE, in lunile mai-iunie sau cel mai tarziu septembrie, trebuie organizate alegerile anticipate.

Seful statului crede ca Alianta PNL-PD, care conduce acum in sondaj, ar putea castiga alegerile, daca acestea s-ar desfasura inainte de punerea in aplicare a unor masuri nepopulare determinate de reformele recomandate de UE.

Presedintele Basescu este convins ca Romania va intra in UE la data stabilita, impreuna cu Bulgaria, in pofida eforturilor uriase care mai sunt de facut. Trebuie sa recunoastem ca institutiile noastre se confrunta cu multe probleme, si acum trebuie sa platim pretul lipsei de reforma din ultimii 15 ani - a adaugat seful statului.

In interviul pentru REUTERS, presedintele Traian Basescu a mai afirmat ca obiectivul principal il constituie eliminarea coruptiei cronice, adanc inradacinata dupa prabusirea comunismului in 1989, iar noul executiv de la Bucuresti a facut pasi hotarati pentru a convinge UE ca s-a implicat total in lupta anticoruptie.

Seful statului a precizat ca nu este corect ca Romania sa fie etichetata drept o tara corupta. Nu voi mai accepta aceasta eticheta pentru tara mea. Romania are cativa politicieni corupti, unele institutii corupte, luptam impotriva lor, dar Romania nu este o tara corupta, a tinut sa sublinieze Traian Basescu.

El a mai declarat ca, pana la sfarsitul acestui an, vor fi deschise toate dosarele adunate de fosta politie politica din timpul regimului comunist. Presedintele roman a anuntat ca a decis, in calitate de sef al CSAT, predarea in urmatoarele saptamani a doua treimi din dosarele fostei Securitati catre CNSAS.

Traian Basescu spera ca astfel vor fi clarificate toate suspiciunile care planeaza asupra unor politicieni sau oameni de afaceri, acuzati ca ar fi fost ofiteri de Securitate,