Daune de 4 milioane $

- Ilegalitatile au inceput inca de la atribuirea contractului, care s-a facut de catre Guvern, prin incredintare directa

- Paletii de la doua turbine s-au fisurat dupa retehnologizare

- Valoarea contractului este estimata la aproximativ 1 miliard de euro, la aceasta suma ajungandu-se prin majorari succesive, acceptate de Dan Ioan Popescu

Daunele pe care compania VA Tech trebuie sa le plateasca Hidroelectrica pentru oprirea grupurilor retehnologizate de la Portile de Fier I in urma unor defectiuni se ridica la peste trei milioane de dolari, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

"Probabil daunele pe care le vom recupera de la compania elvetiana sunt situate intre trei si patru milioane dolari. In acest moment, ei au pus la dispozitie un program de remediere a defectiunilor, pe baza caruia Hidroelectrica a calculat pana in prezent aceste sume", a adaugat Seres.

Ministerul Economiei a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca au fost constatate defectiuni la hidrocentrala Portile de Fier I, la doua din grupurile modernizate de compania VA Tech Hydro.

Complexul hidroenergetic Portile de Fier este cea mai importanta unitate a companiei Hidroelectrica, unul dintre principalii producatori de electricitate la nivel national.

La Portile de Fier I lucrarile au inceput in 1997, finalizarea fiind preconizata pentru luna august a acestui an, puterea instalata pe fiecare grup urmand sa creasca de la 174 MW la 200 MW.

Un articol de Adrian Stoica

Romania Libera - 3 martie 2005

Ministrul Seres si-a prins urechile in turbinele de la Portile de Fier

articol preluat din Cotidianul

Ministrul Seres vorbeste fara sa stie ce spune. Elvetienii de la VA Tech nu sint inca obligati sa plateasca daune pentru defectiunile de la Portile de Fier, pentru ca hidrocentrala nu merge la intreaga capacitate.

Compania elvetianA VA Tech Hydro nu este inca obligata sa plateasca daune societatii Hidroelectrica, potrivit unor surse guvernamentale.

„Contractul de modernizare a hidrocentralei de la Portile de Fier prevede intr-adevar obligatii de acest fel, asumate de partea elvetiana, dar Hidroelectrica are dreptul sa ceara daune doar in momentul in care nu mai poate sa produca energie electrica la intreaga capacitate a hidrocentralei“, spun sursele noastre.

„Momentan, Dunarea nu are un debit suficient de mare astfel incit sa fie nevoie sa mearga toate cele sase grupuri ale centralei. Ieri (alaltaieri - n. red.), debitul Dunarii asigura functionarea a doar patru grupuri, deci cele doua grupuri oprite oricum nu erau folosite“, spun sursele amintite.

Acum doua zile, ministrul Economiei, Codrut Seres, a spus ca VA Tech Hydro datoreaza companiei Hidroelectrica trei milioane de euro, ca urmare a defectiunilor descoperite la doua dintre grupurile centralei, modernizate de firma elvetiana.

Seres a spus ca, din cauza opririi celor doua grupuri, hidrocentrala nu mai poate produce energie la intreaga capacitate si, din aceasta cauza, Hidroelectrica pierde bani. Acum citeva saptamini, in timpul unei opriri programate a grupului sase al centralei, s-au descoperit fisuri in paletii rotorului de la turbina. Aceeasi defectiune a fost sesizata si la grupul cinci.

Ambele au fost modernizate de VA Tech, in cadrul unui contract atribuit fara licitatie. Povestea retehnologizarii hidrocentralei Portile de Fier II (PF2) incepe in noiembrie 2000.

Fara sa-i ceara nimeni, firma elevetiana VA TECH Hydro a venit atunci cu o oferta pentru retehnologizarea hidrocentralei de 98 de milioane de euro. Cum PF II este relativ tinara (data in functiune in 1986, necesitind retehnologizarea la 30 de ani), Hidroelectrica a respins oferta VA TECH.

Dupa instalarea la guvernare a PSD, insa, Hidroelectrica a acceptat propunerea, iar Cabinetul Nastase a emis o hotarire privind retehnologizarea PF II. Lucrarea a fost incredintata fara licitatie firmei VA TECH, reprezentata in Romania de un anume Bogdan Nicolae Buzaianu.

Contractul cu VA TECH a fost semnat in noiembrie 2001, dar la un pret cu 20% mai mare, adica 122 de milioane de euro. Plata trebuia sa se faca prin contrapartida cu energie electrica, dupa cum a cerut VA TECH.

Generozitatea Hidroelectrica merge mai departe si, in loc de avansul convenit, de 20%, plateste in decembrie 2001, catre VA TECH, 25%, adica 30 de milioane de euro, si nu cu energie, ci cu bani. In urmatorii doi ani, VA TECH nu a facut nimic la PF II, dar pretul contractului a crescut, inexplicabil si in lipsa altei hotariri de guvern, la 200 de milioane de euro.

La care s-au adaugat inca 80 de milioane de euro pentru alte lucrari mai mici. In conditiile in care sirbii au platit 100 de milioane de euro pentru reparatia hidrocentralei lor, geamana cu PF II. Numai ca ei au facut licitatie.

Mihai Nicut, Claudiu Tirziu, Cotidianul - 3 martie 2005