La ora 22.00, la iesirea din Parchet, Iacobov le-a aratat ziaristilor catusele si a strigat: “Astea sint ale lui Basescu. Ce-a dat, asta o sa primeasca!”

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost retinut aseara de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sub acuzatiile de spalare de bani, delapidare. Sosit la Parchet cu o intirziere de doua zile (la solicitarea procurorilor care obtinusera noi informatii in dosarul “RAFO”), Iacobov a fost audiat, mai bine de 12 ore.

La sfirsitul unei anchete-maraton, procurorii au decis sa emita pe numele omului de afaceri o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Impreuna cu el a mai fost retinut Teodor Gaureanu, fost director al RAFO. Cei doi au fost dusi direct la Tribunalul Municipiului Bucuresti pentru ca judecatorii sa decida daca acestia ramin sau nu in arestul politiei.

La ora 22.00, Iacobov a fost scos incatusat din sediul Parchetului. Inainte de a fi urcat in duba, el a apucat sa arate ziaristilor catusele si sa strige: “Astea sint ale lui Basescu. Ce-a dat, asta o sa primeasca!”.

Ieri dimineata, in jurul orei 10.00, Corneliu Iacobov a coborit dintr-un autoturism Volvo si nu s-a sfiit sa stea de vorba cu presa: “Sint nevinovat. Daca ar trebui sa-mi fie frica de ceva, mi-ar fi frica doar de imixtiunea politicului in justitie. Sint acuzat ca am incercat sa pun pe picioare o societate (n.r. - RAFO).

Aceasta societate este viabila, dar exista interese atit economice, cit si politice ca ea sa nu functioneze”, a declarat Iacobov.

El a confirmat colaborarea “la un anumit nivel” cu cei trei arestati in acest caz - fratii Octavian si Alexandru Iancu si Constantin Margarit. In paralel cu Iacobov, la Parchet au mai fost chemati Teodor Gaureanu - fost director RAFO Onesti si administrator al Imperial Oil - si Teodor Caramizeanu, fost lider de sindicat si fost director al societatii Electrocarbon Slatina.

Se pare ca, in cadrul audierilor, procurorii i-au confruntat pe cei trei pentru a stabili in ce masura au colaborat la savirsirea infractiunilor de spalare de bani si delapidare.

Avalansa arestarilor a pornit acum trei saptamini

Primele retineri facute de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul “Rafo” au fost facute in urma cu trei saptamini.

Atunci, procurorii i-au arestat pe fratii Alexandru si Octavian Iancu (administratori ai firmelor VGB) si Constantin Margarit (fost administrator al VGB Oil si asociat al VGB Impex) sub acuzatiile de evaziune fiscala, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si spalare de bani.

In momentul in care fratii Iancu au fost arestati, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala si fata de Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Neacsu Silviu, Iancu Gheorghita si Turica Marius. Ultimii trei au primit si mandate de arestare in lipsa pe motiv ca se sustrag urmaririi penale.

Din procesul-verbal intocmit de organele de control rezulta ca inculpatii Constantin Margarit, Iancu Octavian si Basaran Kadri Maznar (administrator al VGB Impex SRL), impreuna cu Alexandru Marian Iancu, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 3.500 de miliarde de lei.

Sechestru de 1.100 de miliarde lei

Parchetul National Anticoruptie a demarat cercetarile in dosarul “RAFO” in luna mai a anului 2003. Subiectul dosarului il reprezenta modul de valorificare si procesare a produselor petroliere provenite de la RAFO, Carom si rafinaria Darmanesti.

Deoarece ancheta este una complexa, a fost formata o echipa de 200 de persoane, alcatuita, in afara procurorilor PNA, din reprezentanti ai Garzii Financiare, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor Publice, ai Parchetului General, SRI si SIE.

In prezent, procurorii PNA detin date concrete despre faptul ca mai multe societati care au intrat in relatii comerciale cu RAFO, Carom si Darmanesti, dar si cu Sidex Galati, Petromidia si Arpechim Pitesti, au procesat ilegal peste 400.000 de tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, pe care ulterior le-au comercializat ca benzina.

De la aceste societati au fost ridicate integral documente contabile.

Pina in prezent, pe baza materialului probatoriu administrat, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale persoanelor implicate, totalizind 1.100 miliarde lei.

Trei piste de cercetare

Pe baza datelor primite de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis un dosar penal in care sint vizate mai multe societati comerciale care au avut relatii cu RAFO Onesti. Dosarul se axeaza pe trei directii de cercetare:

• “Relatiile comerciale ale RAFO cu societatile comerciale VGB Impex si Dany Grup, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor importante sume de bani de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia “restituire creditare firme”, sume cuprinse intre 3 si 88 miliarde lei”

• “Modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, fiind sume de care comerciantii nu pot dispune, sume ce se ridica, la o prima estimare, la aproximativ 3.000 de miliarde lei”

• “Evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si Carom a operatiunilor comerciale efectuate”.

In acest dosar a fost inceputa urmarirea penala fata de 19 invinuiti, acuzati de evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu. Lista capetelor de acuzare va fi completata cu infractiunile de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.