Majoritatea bancilor au acum dobanzi sub 20% la creditele pentru cumpararea sau construirea de locuinte.

Cele care mai pastreaza dobanzi de peste 20% le vor modifica probabil, in scurt timp.

Trecerea de la doua cifre la o singura cifra in vizualizarea ratei inflatiei a avut ca efect si schimbarea "prefixului" in cazul dobanzilor la credite, astfel ca in loc de dobanzi de 21-28% (pentru anumite tipuri de imprumuturi), intalnim dobanzi de 12-19%.

Faptul este valabil deocamdata doar pentru creditele ipotecare sau imobiliare, insa pana la sfarsitul anului am putea sa vedem o astfel de evolutie si in cazul unora din creditele de consum (la cele de valori mai mari, cum ar fi cele pentru autoturisme sau cele la care se cer garantii imobiliare).

Cu toate acestea, nu toti cei care ar dori sa contracteze un credit in lei cu dobanzi mici pentru cumpararea sau construirea de locuinte pot sa-l si acceseze.

Imprumuturi cu o dobanda de 12-13% ofera pe piata la acest moment doar ING Bank Romania.

Pentru a se califica la acordarea unui asemenea credit, un eventual solicitant ar trebui sa obtina venituri nete lunare in Romania de minim 10,520 milioane lei pe familie, sa aiba posibilitatea de a rambursa creditul inainte de a implini varsta legala de pensionare in vigoare si sa fie angajat de minim 3 ani (pentru cei care au propria afacere, ING cere ca solicitantul sa aiba minim 30 de ani si

sa poata atesta veniturile prin documente acceptate de banca).

In plus, valoarea estimata a proprietatii trebuie sa fie de minim 10.667 euro (sau echivalent lei). Oferta ING Bank este insa una promotionala, fiind oferite pe o perioada limitata, actualelor dobanzi de 12-13%, aplicandu-li-se la acest moment un "discount" de 2 puncte procentuale (dupa cum este mentionat pe site-ul bancii).

De asemenea dobanzile sunt fixe pe o perioada de 2 ani in cazul creditului Avantaj, respectiv 5 ani in cazul creditului Optim.

Pentru dobanzi de 14-17% putem merge la BRD-GSG sau Alpha Bank Romania.

In cazul primei, dobanda este legata de BUBOR la trei luni (dobanda de pe piata interbancara romanesca la care se poate obtine un imprumut), la care se adauga doua pincte procentuale.

La Alpha Bank Romania, dobanda de 14% comunicata de banca pentru creditele in lei este o dobanda de baza, variabila, la care, pentru a afla dobanda nominala de obtinere a imprumutului de catre un solicitant de credit se adauga o marja de 0,5-2 puncte procentuale, in functie de suma si perioada pe care se doreste contractarea creditului, dar si in functie de bonitatea clientului (la imprumuturile

de peste 2 miliarde de lei, dobanda este de 14%, indiferent de perioada imprumutului).

Multe banci se situeaza din punctul de vedere al nivelului dobanzii in palierul de 17-19%. Exista insa si banci care "au intarziat" deocamdata la capitolul scadere a dobanzilor (Bancpost, BCR, Banca Transilvania), dar probabil ca in foarte scurt timp si acestea se vor alinia pietei.

Am vrut sa dam un semnal pietei

"Am hotarat sa scadem nivelul dobanzii de baza de la 22% la 14%, desi am fi putut sa o facem intr-un ritm mult mai lent. Am vrut sa dam insa un semnal pietei si sa aratam ca si creditele in lei pot fi atractive. Pana la acest moment imprumuturile in lei erau total neatractive pentru populatie.

Dovada sta si faptul ca peste 90% din creditele pentru construirea sau cumpararea de locuinte sunt la acest moment in valuta.

Un alt motiv al acestei reduceri este si faptul ca dupa parerea noastra urmeaza o perioada de stabilizare a dobanzilor. Intr-un astfel de moment este bine sa vi pe piata cu produse atractive, in lei.

Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere ca exista la acest moment in piata o abundenta de lei si atunci bancile sunt interesate sa finanteze pe lei la conditiile pietei."

Sergiu Oprescu, vicepresedinte, Alpha Bank Romania.