Liderii celor patru partide din coalitia de guvernamant au decis, ieri, sa ii ceara presedintelui Traian Basescu explicatii in legatura cu insistenta acestuia pentru alegerile anticipate. La intalnirea de la Palatul Parlamentului, udemeristii au propus ca, saptamana viitoare, sa mearga la Palatul Cotroceni pentru lamuriri.

Ideea a fost repede imbratisata de PNL si PD, iar PUR s-a multumit sa fie de acord. Decizia de ieri a liderilor coalitiei vine dupa ce marti seara, mai multi lideri liberali l-au criticat, la o sedinta de partid, pe Traian Basescu pentru presiunile pe care le face in favoarea anticipatelor si pentru intentia voalata a acestuia de a-l pune pe Theodor Stolojan in fruntea Aliantei PNL-PD.

Seria atacurilor a fost deschisa de presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care le-a cerut colegilor sai sa nu mai stea cu mainile in san. "Trebuie sa iesim din permanenta defensiva in care suntem", a spus Orban, suparat ca Basescu a atacat principalul partid de guvernamant si pe presedintele acestuia, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Mai toata lumea s-a aratat furioasa pe iesirile publice ale lui Basescu. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a propus ca tema anticipatelor sa fie preluata de PNL si astfel partidul sa arate ca nu se teme de un astfel de scrutin si ca nu tine cu dintii de posturile in Guvern.

Cand altii au obiectat ca parlamentarii liberali s-ar putea sa nu fie de acord cu anticipatele, de teama ca isi vor pierde fotoliile din Senat si din Camera Deputatilor, Olteanu a spus ca, oricum, 99 la suta dintre locurile pe lista vor fi mentinute.

De partea sefului statului, dar numai in chestiunea anticipatelor, a fost primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan-Pinalti, care si-a lasat masca colegii spunand: "Ar trebui sa ii pupati picioarele lui Basescu".

Desi Orban a presat pentru adoptarea unei decizii a conducerii PNL privind alegerile anticipate, premierul Calin Popescu-Tariceanu a pasat problema catre Consiliul National de Conducere al Aliantei PNL-PD, care urma sa se intruneasca aseara. Chestiunea eventualei reveniri a lui Theodor Stolojan in fruntea partidului a fost evitata cu grija de toata lumea.

S-a decis insa ca, in caz de anticipate, PNL si PD sa spuna ca desemnarea premierului se va face pe baza prootocolului Aliantei, adica prin acordul celor doi presedinti de partide.

Documente audio:

  • Radu Berceanu despre alegerile anticipate (Radio Delta RFI-09.03.2005)
  • Eugen Nicolaescu despre alegerile anticipate (Radio Delta RFI-09.03.2005)